Jaanika Vipperi ravimtaimenäitus Jõgeva linnaraamatukogus

„Ravimtaimed Eestimaa loodusest” on näituse nimi, millega Jõgeva linnaraamatukogu tähistab kultuuripärandi aastat. Lisaks traditsioonilistele ravimtaimedele on esitletud ka neid taimi, mida tarvitasid meie esivanemad kaugetel aegadel.

Jaanika Vipper on erialalt meedik, kes tegutseb ökokosmeetikuna. „Need on minu praeguse kodu lähedalt Pääsküla rabast korjatud taimed, enamik rabast, aga mõned ka raba lähedalt,“ rääkis Jaanika Vipper oma tööde kohta.

Tegemist on estetiseeritud herbaariumiga. Kuivatatud taimed on eksponeeritud tagasihoidlikes raamides, kaunil tiibeti käsitööpaberil. Taime juurde kuuluval käsikirjalisel, samasuguses vormistuses infolehel on taime tutvustus, tema kasvukohad, bioloogilised parameetrid ning retseptid, kuidas teda kasutada. Jõgeva raamatukogus on vaadata rohkem kui 70 tööst koosnevast komplektist siiski ainult väiksem osa – 27 taime.

Näitus Jõgeval on kingitus kodukandi rahvale, sest Jaanika Vipper on siin lapsepõlve veetnud ja koolis käinud. Põhikooli lõpetas ta omaaegses Jõgeva 2. keskkoolis.

Peale kooli tulid meditsiiniõpingud hambaravi suunal. Aga õppimine polnud veel läbi. Ta läks õppima ja ka lõpetas Tartu Ülikooli keskkonnateaduste alal. Edasi õppis Jaanika rahvaravikoolis Tallinnas. See on eraõppeasutus, mis tegeleb rahvatarkuste õpetamisega. Edasi on ta oma pilgu pööranud moe ja disaini suunda ja tegutseb Tallinnas.

Õieti toimus esimene Jaanika Vipperi ravimtaimenäitus Palamusel, sealt Jõgeva linnaraamatukogu direktor Meeri Remmelg ta üles leidiski, kui soovis mõne näitusega raamatukogus Eesti pärandiaastale tähelepanu juhtida.

Ravimtaimede hulgast on Jaanika lemmikud metsmaasikas ja rukkilill. Viimast on väga hea kasutada näokreemides. „Ja metsmaasikaga on mõnus läbi viia mitmesuguseid rituaale,“ rääkis ta oma eelistustest.

Ravimtaimede korjamise aeg ei olegi veel läbi. „Taimi, mis on jõuga maa sissepoole, võibki praegu korjata, nüüd ongi juurekorjamise aeg. Kevadel on koorekorjamise aeg,“ tutvustas Jaanika korjamise põhimõtteid.

Näituse avamisele kogunenud seltskonnale avaldasid Jaanika Vipperi tööd päris nostalgilist toimet. Nii mõnedki leidsid siit ühiseid mälestusi pakkunud taimed, mis näitas, et ravimtaimede tundmine ei ole meie inimeste hulgas veel sugugi kadunud kunst.

Näitus jääb täiskasvanute teenindussaalis avatuks 17. oktoobrini.

ANDRA KIRNA

blog comments powered by Disqus