Haldusreformi tornist kukuvad järjekordsed kivid

Kui hiljaaegu andis oma soovist Jõgeva vallast lahkuda ja Mustvee vallaga liituda teada Vanamõisa küla, siis neljapäeva õhtul arutas sama küsimust Torma aleviku ja Kõnnu küla rahvas. Inimesed olid seda meelt, et õigem oleks Mustvee vallaga liituda ning selleks asuti juba ka allkirju koguma. Osa lahkumise poolt olevate inimeste allkirju on juba olemaski.

Kui Vanamõisa küla lahkumisega arvati, et doominoefekti ei teki, siis Torma aleviku ja Kõnnu küla koosolekud tõestavad vastupidist. Lahkumisi võib ette tulla veelgi, sellest on märku andnud ka Mustvee vallavanem Jüri Morozov. See tõestab, et eelmisel aastal kiiruga läbi viidud haldusreform oli rabe ning omavahel pandi kokku alad, mis ühtset tervikpilti kokku ei anna. Pigem tekitati sellega ebaloomulikke kooslusi.

Sellega jäeti aga arvestamata ajalooliste kihelkondade piiridega ning see viga hakkab nüüd karmilt tunda andma. Mustvee vallavanema sõnul pole Torma ja Kõnnu soovis midagi eriskummalist, sest tegemist on ajaloolise piirkonnaga, millel on läbi kihelkonna tugev seos. Inimeste soove tuleb aga arvestada.

Lapsekingades haldusreform rebeneb taas ning tulevikku ei oska keegi ette näha. See pole ainult Jõgeva või Mustvee probleem, vaid selline olukord on tekkinud mujalgi. Võib vaid loota, et nüüd jäetakse omavalitsuste vahelised poliitilised mängud seljataha ning arvestatakse rohkem rahva soovidega. See looks kokkuvõttes eelduse terviklike ja loogiliste haldusüksuste moodustamiseks, mis saaksid tugevalt toimida ja koos edasi areneda.

blog comments powered by Disqus