Ärev olukord, olematu info

Teisipäeva pärastlõunal, veidi enne kella 16 lasi Hispaania õhuturbe hävitaja lasi Eesti õhuruumis välja õhk-õhk tüüpi lahingraketi AMRAAM. Avalikkus sai sellest teada kell 18.50, mil avaldati sellekohane pressiteade. Läks tunde, enne kui uudistesaates seletati, mis täpsemalt juhtus. Kus rakett on ja mis temast saanud on, oli selleks hetkeks teadmata, ning see on teadmata ka hetkel, mil Vooremaa trükki läheb.

Eile anti teada, et rakett on kinnitamata andmetel Endla looduskaitsealal Jõekülas ning seda asuti otsima. Seal lähedal tegutseva ettevõtja Voldemar Ilvese hinnangul tekkisid taevasse õhuväe kopter ning sisse sõitsid politsei- ja päästeautod, kuid neile midagi öeldud ei ole. Kogu info ammutavad seal lähedal elavad ja töötavad inimesed meediast.

Küsimusi on kahe viimase päeva jooksul tekkinud palju. Kuidas ligi nelja meetri pikkune rakett kadunuks jäi, Põlva ja Tartu kandist juba enne raketi maandumist pauku kuuldi ning Otepääl välja lastud rakett hoopis Endla looduskaitsealale jõudis, väärib omaette peatükki mõnes huumoriväljaandes, ent olukord on siiski tõsine. Miks liitlased harjutusalal hambuni relvastatud on ja kuidas saab tekkida olukord, et rakett eksikombel välja lastakse, väärib suuremat selgitust ja põhjendamist, liiatigi seepärast, et mängus on süütud inimesed. Ja üks olulisemaid küsimusi on, miks viivitatakse tunde enne, kui avalikkust teavitatakse. Küsimusi on palju, kuid vastused nendele on napid või pea olematud. Peab vaid tõdema, et tegemist on õnneliku õnnetusega.

blog comments powered by Disqus