Mustvees algab vaimuliku muusika suursündmus

Kolmandat korda Mustvees peetaval rahvusvahelisel vaimuliku muusika festivalil, mis kestab tänasest kuni pühapäevani, toimuvad kontserdid nii kirikuis kui ka kultuurikeskuses. 


Mustvees kõlavad unikaalsed heliteosed muusikutelt, kelle Eestisse saabumine on haruldane ja erakordne sündmus.

Festivali peakorraldaja Valeri Petrovi sõnul algasid ettevalmistused selleks kohe pärast eelmise aasta  festivali lõppu. „Hakkasime mõtlema kavale ja võimalikele esinejatele, sest see tegevus nõuab omajagu aega ja vaeva. Festivalile on oodatud kõrge kunstilise tasemega esinejaid. Mõnigi tunnustatud kollektiiv võib aga samaaegselt teise esinemisega hõivatud olla. Seepärast alustame planeerimise ja ettevalmistamisega väga varakult. Näiteks paneme 2019. aasta festivali esinejate koosseisu paika juba tänavu oktoobris.”

Kirikukellade ansambel Valgevenest

Avakontserdi annab täna Mustvee kultuurikeskuse pargis kirikukellade ansambel  Valgevenest. „Kirikukellade helinal on maagia, mida saab kogeda iga inimene, kes seda  kuulab. Kirikukellade ansambleid, kes valdavad seda pilli meisterlikult,  on maailmas väga vähe ja Valgevene pereansambel „Bjarozki“ on üks nendest.

Ansambli kunstiline juht Bogdan Berezkin on pühendanud oma elu  kirikukellade helina uurimisele. Ta on Minski Vaimuliku Akadeemia kirikukellade osakonna juhataja. Ansambli loomingus kajastub kirikukellade helina ajalugu alates kristluse esimestest sajanditest; kujuneb mulje helinate erinevusest  ja otstarvetest. Nii pole see ainult muusikaline esinemine, vaid ka väärtuslik ja huvitav ajalooline tutvustus,” ütles Valeri Petrov.

Kontsert Püha Kolmainu kirikus kannab suurejoonelist pealkirja „Helisev ajalugu –vaimulik pärand”. Esinejaks on ansambel Orthodox Singers.

„Loomulikult  ei ole ühe kontserdi raames võimalik ajalugu lahti mõtestada, sest õigeusumuusika on väga rikkalik ja erinev. Antud kava tutuvstab erinevate ajastute, maade, stiilide õigeusumuusikat läbi ajaloo. Kõlavad iidsed kloostriviisid, kreeka, serbia, vanavene muusika, samuti hilisem õigeusumuusika, mis on juba tuntud heliloojate (näiteks Tšaikovski, Mussorgski) poolt kirjutatud. Mõneski heliteoses saab kuulata ka kaasaegset õigeusumuusikat,” selgitas Petrov.

Orthodox Singers on Mustvee festivalil varemgi esinenud.  Tänavu tullakse aga uue kavaga.

Laulavad ka „Doni Kaskad”

Mustvee kultuurikeskuse juhataja Laidi Zalekešina sõnul on vaimuliku muusika festivali korraldamisega hõivatud kõik Mustvee kirikud. Üksnes vanausuliste pühakoda polnud muusikute vastuvõtmiseks praegu valmis. Moskva ansambel Kasakate Ring annab  kontserdi  Mustvee kultuurikeskuses. Valeri Petrov märkis, et see ansambel tutvustab unikaalset  vaimulikku ja muusikakultuuri, mis pärineb Nekrassovi vanausulistelt.

„Selles kultuuris on peale kirikumuusika oluline koht ka vaimulikel värssidel ja bõliinalauludel, mida ansambli liikmed meisterlikult esitavad. Muusikalist materjali koguvad nad folklooriekspeditsioonidel. Ansambli liikmed on ise kasakate elulaadi kandjad. Kontserdil tutvustavad nad ise oma vaimsust ja filosoofiat,” rääkis korraldaja.

Kammerkoor Leedumaalt

Valeri Petrovi sõnul annab EELK Mustvee koguduse kirikus kontserdi Šiauliai Riiklik Kammerkoor Polifonia.  

„Esitatavates teostes kasutab ansambel rohkesti leedu rahvalaule, mistõttu  teosed on väga meloodilised ja neid on väga meeldiv kuulata. Vaimulik motett on oma olemuselt väga kontsentreeritud, dramaatiline muusikateos. Moteti väikevormi mahuvad mitmesugused kontrastid, dünaamilisus, harmooniate kombinatsioonid, särav kulminatsioon ja peen piano pianissimo.  Moteti esitamine nõuab meisterlikkust, laitmatu laulutehnikat ning muusika ja sisu sügavat mõismist ja taju.”

Mustvee Püha Nikolai kirikus esineb ansambel Konvents-Kvartett Venemaalt Konevski mungakloostrist. „Sellel kontserdil leiab just kloostrivaimu, kuna tõelist ja õiget kirikumuusika esitamist ning tõlgendamist tuleb alati kloostrist otsida,” kinnitas Petrov.

Galakontserdil, mis toimub 12. augusti õhtul Mustvee kultuurikeskuses, astuvad publiku ette kõik festivalil osalejad.

„Vaimulik muusika annab kuulajale võimaluse mõtiskleda oma elu üle, lülitada end välja  igapäevastest askeldustest. See kutsub inimest kohtuma iseendaga tõelisena, mitte sellisena, nagu oleme harjunud teiste inimeste silmis olema. Vaimulik muusika ei ole lihtsalt kunst või meelelahutus. Sellega saab anda tänapäevase inimesele midagi väga olulist ja väärtuslikku, tänu millele inimhing saab elada,” rääkis Valeri Petrov.  

„Mustvee on ideaalne koht, kus vaimuliku muusika festivali läbi viia. Kahtlemata on Mustvee õnnistatud koht ning mitte asjata  ei nimetata seda linna ka Eesti Jeruusalemmaks,” kinnitas ta.

„Peipsi pealinna muusikaelu on tänavu suvel  olnud eriliselt värvikas ja mitmekülgne. Meil on esinenud iginoor Anne Veski, verinoor Getter Jaani, rahvuslikult võimas ansambel Untsakad, ooperivirtuoos Jassi Zahhaov, pärimusmuusika entusiastidest koosnev ansambel Tuustar.  Vaimuliku muusika festival, mis on traditsiooniks kujunemas, toob meie kodupaika helidemaailma, mida me ehk iga päev ei tunneta, kuid mille väärtustamine ja nautimine on tänases pingelises ja stressirohkes maailma väga vajalik,” ütles Mustvee kultuurikeskuse juhataja Laidi Zalekešina.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus