Pajusi teater toob rahva ette suvelavastuse

Juba kaheksandat suve toimub Pajusis harrastusnäitlejate suvine teatrietendus. Tänavusuvise lavatüki „Pere või asi!“ autoriks on Janno Puusepp, lavastajaks Anni Õnneleid Tartust. Teatri kutsus kaheksa aasta eest kokku Merle Nisu.


Etendus saab lavaküpseks käesoleval nädalal ja tuuakse neljapäeval ja reedel rahvamaja tagahoovis, kunagise mõisavalitseja maja juures publiku ette.

Harrastusnäitlejad tulid Pajusisse kohale möödunud neljapäeval, millest alates toimusid tihedad ettevalmistustööd ja lavaproovid. Kokku tuldi põhiliselt Pajusist, kuid ka Jõgeva alevikust, Põltsamaalt ja Tartust. Kaasa teevad nii lapsed kui täiskasvanud. Noorim näitleja on tänavu pisut üle aasta vana. Etendusse on kaasatud ka väike koer Camilla.

Lavastaja Anni Õnneleid märkis, et tänavune lavastus seostub Eesti Vabariigi 100 aasta juubeli puhul eestluse teemaga ja räägib ühest suguvõsa kokkutulekust.

„Autor Janno Puusepp kirjutas paar aastat tagasi ka „Pajusi vaimu“, mis põhines kohalikel legendidel. Puusepp on tugev kirjutaja ja väga paljude harrastusteatrite kavas on just tema näidendid. Ta on olnud ka paljude näidendite lavastajaks,“ rääkis Õnneleid, tunnistades, et näitetruppi, kuhu on kaasatud umbes 10 inimest, on päris raske terveks nädalaks kokku saada. Etendusega tegeletakse oma töö ja koduste tegemiste kõrvalt. Lavastaja sõnul on talviti tehtud Pajusis tõsisemaid ja raskemaid lavatükke ja seal on mänginud ka tema ise. Lavastas Tarmo Kruus.

Lavastuses „Pere või asi!“ on kandev roll Pajusi mõisavalitseja maja perenaisel Lea Krassil, kes kehastab vanaema Nänni. Krassi sõnul oli töö nii pika tekstiga nii lühikese aja jooksul päris karm.

„Anni sättis lavastajana etendust veidi ümber, muutes minu rolli pisut kergemaks. Kuid tekst on loogiline ja midagi üle jõu käivat ei ole. Tore on end aeg-ajalt teise inimese kingadesse sobitada ja argielust välja tulla. Kuid väike närv on vaatamata kaheksa-aastasele näitlejastaažile sees nii teksti õppimise ajal kui ka enne etendust,“ ütles Lea Krass.

Anni Õnneleid rääkis, et Pajusi Teater toob aastas lavale 2-3 teatritükki ja publiku arv on aastas keskmiselt 25 võrra kasvanud. Viimati vaatas suvelavastust 125 inimest. Suvelavastust rahastab Eesti Kultuurkapital ja rahastamisprojektiga tegeleb Pajusi rahvamaja juhataja Janne Vaabla.

ÜLLE LÄTTE

blog comments powered by Disqus