Perevõistlus teeb asja põnevaks

Luuale kogunes möödunud laupäeval 75 eri vanuses jalgratturit kümnest klubist, et pidada maha Lauri Ausi mälestusvõistlus. Kolmedel olümpiamängudel võistelnud tippratturi hukkumisest möödus tänavu 20. juulil viisteist aastat.


Lauri Ausi mälestusvõistlust korraldati tema kodupaigas Luual juba kuuendat korda. Võistlejad lähetati rajale, nagu ikka, eraldistardist. 42 noorratturit läbisid vastavalt vanusele 4,2 või 8,5 km. Poodiumikohale suutis end sõita nii mõnigi korraldajaklubi Vooremaa Centrum/Rattabaas esindaja, võidurõõmu said selle klubi sõitjatest tunda aga vennad Andris Roland ja Raiko Saar. Esimene võistles M14, teine M16 vanuserühmas.

„Eks meil väike omavaheline võistlus ikka käi, et kes teeb parema tulemuse,” ütlesid Andris ja Raiko.

Poisid tõdesid, et kalender on neil küllaltki tihe, nii et edu võistlustel oleneb eelkõige sellest, kui hea “alusmüür” enne hooaja algust laotud sai. Hooajal tuleb siis püüda saavutatud vormi hoida.

Noorte individuaalvõistluse kõrval on Lauri sõidul juba neljal aastal toimunud ka perevõistlus ja see on alati tekitanud parasjagu elevust. Perevõistluse paremad selgitatakse välja isa ja poja, isa ja tütre, ema ja poja või ema ja tütre kohapunkte kokku liites. Täiskasvanud saavadki sel võistlusel auhindadele kandideerida vaid perevõistluse arvestuses.

Tähtsaim on distsipliin 

Perevõistluse I grupis (vanem koos 2006. a või hiljem sündinud lapsega) tegi ilma perekond Nigul Tallinnast. Esikoha sai pereisa Alar koos tütre Natali Noraga, kolmanda koha aga pereema Kristen koos Natali Noraga. Et Natali Nora kahel pjedestaaliastmel korraga seista ei saanud, läks emale pronksikohale seltsiks viieaastane Armin Aleks, kes oli võistluse noorim osaleja.

„Meie pere kõige kõvemat ratturit tegelikult praegu siin polegi,” ütles Alar Nigul, viidates oma vanemale tütrele Mathilde Manuelale, kes, olles ise veel juunior, juba naisteklassis suuri tegusid teeb. Rattasõit on siiski meeldivaks harrastuseks kogu perele. Armin Aleks, tõsi küll, veel rattatrenni ei tee, vaid teeb suvilas igal hommikul paljajalu väikese jooksuringi.

„Kõige tähtsam on distsipliin,” ütles Alar Nigul.

Jõgevamaalastest said perevõistluses kõige kõrgema koha Mart ja Rihard Koll, kes tulid II arvestusgrupis (vanem koos 2005. a või varem sündinud lapsega) kolmandaks. Kes seda teab, kui tihti tuleb perevõistlusel osalemise initsiatiiv pere noorematelt ja kui tihti pere vanematelt, ent kui kaks põlvkonda koos midagi lahedat teha ja ühise asja eest väljas olla saavad, on see tore ja kasulik.

Peavad lugu 

Kui auhinnad kätte jagatud ja Lauri isa Lembit Ausi tarudest pärit meega suu magusaks tehtud, võeti ette 26 km pikkune rahvasõit Luua ümbruse teedel. Enne starti tehti peatus Lauri Ausi ja Toivo Reinovi mälestustahvli juures, mis seisab Luua kunagise rattabaasi seinal. Rahvasõidule tuli rohkesti ka neid, kes noorte- või perevõistlusel ei osalenud.

„Igal aastal võib siin näha kunagisi Eesti koondise sõitjaid, kes trenni enam ammugi ei tee ja kellel kõhukenegi ette kasvanud. Aga siia tulevad nad ikka kohale ja istuvad sadulasse, sest nad peavad Laurist ja tema tegudest nii palju lugu,” ütles laupäevasel võistlusel kommentaatori rollis olnud Raul Soodla, klubi Vooremaa Centrum juhatuse liige.

Lauri Ausi mälestussõitu korraldabki Vooremaa Centrum/Rattabaas. Peakorraldaja koormat on kõik need aastad vedanud klubi treener Kaido Kriit.

VI Lauri Ausi mälestusvõistluse parimad

M10 – Herlen Kajo (Kuusalu rattaklubi)

N10 – Linda Lensment (Kalevi jalgrattakool)

M12 – Rico Soots (Kalevi jalgrattakool)

N12 – Natali Nora Nigul (CFC)

M14 – Andris Roland Saar (Vooremaa Centrum/Rattabaas)

N14 – Aleksandra Volke (Kalevi jalgrattakool)

M16 – Raiko Saar (Vooremaa Centrum/Rattabaas)

N16 – Mariann Hanna Johanson

Perevõistluse I grupp (vanem koos 2006. a või hiljem sündinud lapsega) – Alar ja Natali Nora Nigul (CFC)

Perevõistluse II grupp (vanem koos 2005. a või varem sündinud lapsega) – Markus ja Meelis Leidt

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus