Kuremaa lossiturniiril saavad soovijad end taas proovile panna

Kaks aastat tagasi rajati Jõgeva vallas Väljaotsa külas asuva Väljaotsa talu maadele viburada, milleks saadi toetus PRIA LEADER-projektist. MTÜ Vooremaa Viburada juhatuse liikme Tiina Laurissoni sõnul on kahe aastaga vaikselt laienetud ning lisandunud on laste trennid ja põnevad üritused.


Kahe aasta jooksul on peetud viis vibukarika etappi ning sel aastal on kolm etappi juba olnud ja kolm veel ees. „Oleme käinud erinevatel üritustel vibulaskmist propageerimas, möödunud aastal näiteks Tartu hansapäevadel ja Jõgevatreffil,“ sõnas Laurisson.

Praegu saavad soovijad end proovile panna Väljaotsa talu maadele jääval rajal, kus on 14 märki. Ka algajatel ei tasu vibu laskmist peljata. „Koordinatsioon tuleb ajaga ja käsi ei tohi väriseda,“ loetleb Laurisson esimesi nippe.

Vibulaskmine ei ole keeruline

„Vibu tõmbamine ei ole raske, kui tõmbad õigesti. Vibu tõmbab terve selg ja seljalihased on tunduvalt tugevamad kui ühe käe lihased. Kui saad selle kätte, kuidas seisad, kuidas keha hoiad ja kuidas käed liiguvad, siis tuleb kõik kergesti,“ selgitab Laurisson.

Jõgeva põhikooli lapsed on asja juba käppa saanud ja nende jaoks loodi Vooremaa vibuklubi, kuhu kuulub 20 liiget.

„Meil käib igas vanuses lapsi trennides. Kuna trennikoht oli Jõgeva põhikoolis, siis käisid enamasti põhikooli 3.‒9. klassi õpilased,“ selgitas Laurisson, kiites, et lastega on käidud ka võistlustel, kust on medalitega tagasi tuldud. „Esimene võistlus oligi Eesti meistrivõistlused. Üks seitsmenda klassi poiss tegi temast kauem harjutanud poistele pika vahe sisse ja sai Eesti meistriks noorte poiste klassis. Ja üks kuuenda klassi tüdruk sai kolmanda koha noorte tüdrukute vanuseklassis,“ kiitis Laurisson tublisid treenijaid.

„Püüame jõudumööda lastega suurematest ja põnevamatest võistlustest osa võtta. Viimane võistlus oli meil siin Siimustis. Vooremaa viburada teeb ka võistlusi, eelmisel aastal oli viis, sel aastal kuus Vooremaa vibukarika etappi,“ sõnas Laurisson.

Ees ootab Kuremaa lossiturniir

Üks suuremaid ja põnevamaid võistlusi on aga alles ees. Nimelt saavad kõik vibusõbrad oma oskused proovile panna 11. augustil Kuremaa lossipargis, kus peetakse teist korda uhke lossiturniir.

„Eelmisel aastal kukkus meil väga vahvasti välja. Paneme parki üles kuni 50 kummimassist 3D-looma. Eelmisel aastal lasime kolme noole ringi, sel aastal kahe noole ringi. See tähendab, et iga laskja peab kõik 50 looma kahe noolega läbi laskma ja kõik nooled skoorivad,“ selgitas Laurisson.

Lossiturniir on seekord pühendatud kõigile 100-aastastele, sest lisaks armsale kodumaale saavad uhket juubelit tähistada ka Läti, Leedu ja Soome. Lätlased ja soomlased on Kuremaal toimuvale turniirile tulemas, leedukad pole end veel üles andnud. Lossiturniir lõpeb piduliku õhtusöögiga Kuremaa lossis ning meeleoluks võib end ajastule vastavale riidesse panna. „Eelmisel aastal oli kõige noorem osaleja kuus ja vanim lossiturniiril osaleja 81 aastat vana,“ meenutab Laurisson, kinnitades, et vibu laskmine sobib tõesti kõigile.

  1. augustil jäetakse osa loomadest üles ning toimub vibukarika järjekordne etapp. „Ei pea kaks päeva järjest laskma, aga kes soovib, saab seda teha,“ sõnas Laurisson.

KERTTU-KADI VANAMB

blog comments powered by Disqus