Talud avasid taas uksed

Pühapäeval võtsid talupidajad taas külalisi oma koduõues vastu. Külastajatele näidati, millega maal tegeletakse ning pakuti maitsvat talutoitu, mille sarnast kuskilt mujalt ei saa. Päeva populaarsust kinnitab ka tõsiasi, et sel aastal püstitati taas rekord, kui kokku saadi üle 129 000 külastuse.

Ka Jõgevamaa vilkad talupidajad avasid soovijatele oma majapidamiste uksed. Näiteks Lohusuu pereaiandis Elulõng tutvustati külastajatele nii uhket köögiviljakasvatust kui ka kämpingut, kus hea puhkuse tagab mõnus suitsusaun. Ka head nipid ei jäänud külalistel saamata. Nii õpiti näiteks, kuidas mitmendat aastat turbakastis kurki kasvatada.

Sellised üritused annavad linnastunud ühiskonnas taas võimaluse juurte juurde naasta ning maaeluga selle kõige ehedamas tähenduses tutvust teha. Lisaks headele nippidele ja rohkele tööle võib tutvust teha koduloomade ja nende pidamise tingimustega. Miks ka mitte, võib lausa ärgata soov ise maale elama kolida ning oma talu püsti panna. Ja kui isegi mitte talupidajaks hakata, siis vähemalt võis tekkida tahe rohkem maale ja loodusesse minna.

Jääb loota, et avatud talude päev toob inimesed lähemale maaelule, puhtale ja armastusega kasvatatud toidule ning armastusega ehitatud kodule. Olgugi et linnas on kõik käe-jala juures, ootab maal puhas loodus sportimiseks ja kodus kasvatatud kvaliteetne juur- ja puuvili toidulauale, mis panevad aluse tugevale tervisele ja heale enesetundele. Just nendest kahest viimasest hakkab tänapäeva linnakeskkonnaga harjunud inimestel puudu jääma.

blog comments powered by Disqus