Guinnessi jooksu lõpetas Saskia Alusalu

Teisipäeval Eesti Vabariigi sajanda sünnipäeva auks Tallinnas Kalevi staadionil korraldatud EV100 x 10 000 meetri Guinnessi rekordi jooksu lõpetas kiiruisutaja Saskia Alusalu.

Praegu kehtiv Guinnessi rekord 100 x 10 000 meetri teatejooksus on USAs Illinoisis, kus aeg oli 69:06.52. Eestlaste meeskond finišeeris ajaga 61:36.06 ehk olemasolevat tulemust ületati veidi rohkem kui kolme tunni võrra.

Tõsi, 24. mail läbis Inglismaa Kuninglike Õhujõudude meeskond sama distantsi ajaga 64:36.22, kuid Guinness pole seda ametlikult kinnitanud. Kadriorus toimuv jooks oligi mõeldud Inglismaa tulemuse ületamiseks. Ka selle tulemuse peab Guinness kinnitama.

Esimesena asus rajale kultuuriminister Indrek Saar, kes sai ajaks 00:44.55. Viimase, 100nda jooksjana rajale läinud kiiruisutaja Saskia Alusalu ajaks tuli 00:47.57. Alusalu ise tõdeb, et jooksis viimati kümme kilomeetrit üle viie aasta tagasi, sest see ei kuulu treeningprogrammi ratta-, uisu- ja jõutreeningute vahel. „Enne kevadet teadsin, et mina väga palju sellele jooksule kaasa ei saa aidata, seega teadsin, et minu panus ei peagi väga suur olema. Teised jätsid mulle selle au lõpetada,“ sõnas Alusalu, kellega võttis Kergejõustiku liit juba kevadel ühendust.

„Kuna varu oli suur, siis rahustati, et võin rahulikult joosta. Aga seal oli palju pealtvaatajaid ja teised olid nii palju vaeva näinud, et ma ei tahtnud lihtsalt läbi sörkida,“ sõnas Alusalu, kelle finišeerimisele raja ääres olnud inimesed kaasa elasid. „Hoolimata kehvast ilmast oli täitsa palju pealtvaatajaid ja üks trummidega laps oli eriti armas,“ kiitis Alusalu võistluspäeva.

Varsti Saksamaale siirduva kiiruisutaja sõnul näitab taoline üritus, et Eestis on need tublid korraldajad, kes sellise ürituse korraldamise on nõus üldse ette võtma. „See juba räägib iseenda eest, et kõik 100 jooksjat, kes oma mineku kinnitasid, olid ka kohal. See näitab patriootlikkust ja inimeste tahet, et kui midagi korraldatakse, siis ühise eesmärgi nimel on kõik valmis oma panuse andma,“ kiitis Saskia Alusalu.

blog comments powered by Disqus