Jõgevamaal toimub kasside-koerte marutaudivastane vaktsineerimine

Loomatuditõrje seaduse kohaselt on loomaomanikul kohustus lasta oma lemmikule regulaarselt marutaudivastane vaktsiinisüst teha.

Eesti on juba mitu aastat marutaudivaba maa, kuid kahjuks ei ole see iseenesestmõistetav ega pruugi nii jääda. Marutaudi võivad nakatuda kõik loomaliigid, haigustekitaja põhilisteks  laialikandjateks on Euroopa regioonis metsloomad, täpsemalt rebased ja kährikud, kes ei arvesta loomulikult liikudes riigipiiridega. Eesti naaberriigis Venemaal on marutaud laialt levinud, sellesse on surnud loomi, aga ka inimesi.

Globaliseeruvas maailmas reisivad inimesed pidevalt ühest riigist teise, sealhulgas ka loomaomanikud, võttes oma lemmikud kaasa. Üsna sageli tuleb ette sedagi, kus lemmikloom võõrast riigist tuuakse. Nii on samuti võimalik haigus pikkade vahemaade tagant sisse tuua ning seda on mitmes riigis ka juhtunud.  Marutaud on haigus, mis on endiselt kõikidel mandritel levinud, nakkusest on puutumata vaid Austraalia. Seega on meie riigi marutaudivabadus tegelikult väga habras.

Marutaud on nakkusohtlik ning ühtviisi surmav nii inimestele kui ka loomadele. Haigusesse nakatutakse  peamiselt haige looma hammustuse tagajärjel, kui sülg satub haava. Nakkuse  võib saada ka siis, kui haige looma sülg satub silma, ninna, suhu või värskele haavale. Nakatunud loom võib veel terve näida ning nakatada sel ajal suurt hulka inimesi või loomi.  Haigust põhjustav viirus võib looma süljes üldjuhul neli kuni kümme päeva, vahel isegi kuni kaks nädalat  olemas olla, enne kui haigusnähud ilmnevad. Maailmas sureb iga päev sadu inimesi marutaudi, kusjuures umbes 95 protsendil juhtudest saadi nakkus koeralt.

Seega on lemmiklooma marutaudi vastu vaktsineerimata jätmine seotud väga suure riskiga. Kuigi riik vaktsineerib ohustatud piirialadel metsloomi regulaarselt marutaudi vastu ning jälgib lemmikloomade liikumist, on need meetmed eelkõige mõeldud haiguse ennetamiseks  riiklikul tasandil. Oma lemmiklooma, temaga kokku puutuvaid lähedasi ning samuti kõik teisi inimesi ja loomi saab marutaudiohust säästa vaid iga loomaomanik ise. Haiguse ärahoidmiseks tuleb vaid pöörduda loomaarsti poole ning lasta vähemalt kord kahe aasta jooksul oma kass või koer marutaudi vastu vaktsineerida.

Jõgevamaa volitatud loomaarst Katrin Kaalep vaktsineerib lemmikloomi 5., 10., 11. ja 12. juulil. Loomaomanikul tuleb tasuda loomaarsti kohaletuleku tasu viis eurot.

KATRIN KAALEP

blog comments powered by Disqus