Tänavuse Kalevipoja rattamaratoni võidu noppis üllataja

Laupäeval Kuremaa lossi juurest alanud  11. Kalevipoja rattamaraton pakkus üllatusi viimase finišini.


Kell 12 alanud 66 kilomeetri pikkune grand prix sõit oli Eesti tippratturite võimalus oma vormi ja jõudu näidata. Ka rada pole vilunud maratonisõitjale võõras, pigem hea äratundmine, kuigi seekord oli 66 kilomeetril üks jooksu- ja kaks veetakistust. Legendaarne tõus Laiuse mäkke oli seekord 750 meetrit pikk ning sõidetav serpentiinina.

Kindlateks favoriitideks olid Kalevipoja rattamaratoni kahekordne võitja Caspar Austa ja Jaapanis ühe etapi võitnud Martin Laas, kes kavatses kruusasel ja tolmusel rajal maastikumeestele kindla lahingu anda. Üheks favoriidiks oli ka aktiivseima ratturi särki kandnud Gert Jõeäär.

Suure mehe pilk

Caspar Austale ennustati kolmandat võitu, sest vorm on iga sõiduga järjest paremaks läinud. „Suure mehe suur pilk näitas, et rajale nalja tegema ei tulda,“ sõnas Raul Soodla veel napilt enne starti.

Spekulatsioonid spekulatsioonideks jäidki, sest esikolmikus sõitsid Caspar Austa, Raido Saar ja üllatajana numbri all 196 osalenud Kirill Tarassov, kellele võitu alguses ei ennustatud. Laiuse mäkketõusul ei õnnestunud võitjaid paika panna ning kolmik sõitis kindlalt eest ära. Favoriidiks peetud Gert Jõeääre sõit ebaõnnestus ning teda polnud ka viimasel kümnel kilomeetril moodustunud esikuuikus. Jõeäär sõitis küll lõpuni, ent jäi tagasihoidlikuks ja lõpetas sõidu 113. kohal.

Veel napilt enne finišit olid esinelikus Kirill Tarassov, Martin Laas, Raido Saar ja Caspar Austa, kusjuures Tarassov napsas Laasi eest võidu kahe sajandikuga. Siin võib paralleeli tuua aastast 2012, mil sõbrad Erki Pütsep ja Caspar Austa finišeerisid nii, et kohtunikel tuli pilte vaadata ühe ja teise nurga alt, et võitja välja selgitada. Toona võitis Pütsep Austat vaid poole rattakummi paksuse võrra.

Suur töö tasus ära

Etapivõitja ja Sportland Bottecchia Teami all sõitev Kirill Tarassov sõnas pärast finišit, et tegemist on tema esimese täispika maratonivõiduga nii sarjas kui ka elus üldse.

„Tundsin, et täna on väga hea päev. Ei olnud hetki, kus tekkinuks tunne, et jään maha. Oli küll raskeid momente, aga maha ei jäänud. Teadsin lõpufinišit hästi ja teadsin, et ka sprindijalg on väga hea. Panin finišis kõik välja ja õnnestus ära võita,“ sõnas Tarassov, kes asub varsti teele Prantsusmaale. „Teen tööd ja näen vaeva,“ sõnas 11. Kalevipoja rattamaratoni etapivõitja.

Neljandale kohale sõitnud Caspar Austa tunnistas, et alati on tahe võita. „Alati loodad parimat, aga lõpus olid krambid ja ma isegi ei üritanud enam siin neljakesi finišit teha. Nelikuga tulin ja neljanda koha võtsin,“ sõnas Austa, kellele Kuremaa rada enda sõnul sobib.

„Erki Pütsepaga oleme neid radu aastaid sõitnud, tema on kaks korda võitnud ja mina olen kaks korda võitnud. Kõik kohad on tuttavad ja metsaalused jäävad ikka meelde,“ rääkis Austa, keda üllatas, et sel aastal oli Laiuse mäkketõus S-kujuline.

11. KALEVIPOJA RATTAMARATONI TULEMUSED

1. Kirill Tarassov 02:09:35

2. Martin Laas 02:09:37

3. Raido Saar 02:09:37

4. Caspar Austa 02:09:47

5. Sten-Erik Ottender 02:10:18

6. Gert Jõeäär 02:35:26

KERTTU-KADI VANAMB

blog comments powered by Disqus