Põltsamaa Ametikool avas Palamusel näituse

Eelmisel reedel avati Palamuse O. Lutsu kihelkonnakoolimuuseumis Põltsamaa Ametikooli muuseumi korraldatud näitus, mis tutvustab õppeasutuse ajalugu alates selle eelkäija Eesti Aleksandrikooli loomisest kuni tänapäevani.

Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi teisele korrusele sisustatud näituse avamisel esines ettekandega ehituse eriala kolmanda kursuse õpilane Carl Heinrich Pruun, kes andis ülevaate olulisematest ja eredamatest seikadest kooli ajaloos erinevatel ajastutel.

“Arvestades meie kooli mitmekülgset möödanikku, oli ettekannet igati huvitav koostada,” tõdes ta. 

Esimene suurem näitus

Õppe- ja infokeskuse juhataja Linda Aednurm ütles, et väljapanek Palamuse koolimuuseumis on esimene suurem näitus, mis Põltsamaa Ametikool oma muuseumikogudest väljaspool kooli korraldas.

“Rohkesti vaatamisväärset on pakkunud iga ajavahemik. Kaugemat möödanikku  meenutab maal Aleksandrikooli hoonest. Väga huvitavad on vanaaegsed kutsetunnistused ja tööriistad. Näiteks eelmise sajandi 30. aastatest pärit joonestuslaua on tollased õpilased ise valmistanud. Saksa okupatsiooni ajal tuli aga mõõteriistu tellida otse Saksamaa tehasest, kusjuures neid vajanud koolipoiss pidi tõestama, et ta õpib Põltsamaal metallitöö eriala. Arvatavasti sobiksid need tööriistad ka tänapäeval, sest väljanägemise järgi tunduvad need igati kvaliteetsed. Näitust külastades võib leida mõnegi sarnasuse meie ametikooli möödaniku ja kaasaja vahel. Nii tehti rohkesti ehitustöid 1970-1980nendatel aastatel. Ka praegu on käsil suuremahulised projektid koolis nüüdisajastamiseks,” rääkis ta. 

Õpilaste ja õpetajate koostöö

Linda Aednurme sõnul sai Palamuse kihelkonnakoolimuuseumis üles pandud näitus teoks mitmete õpilaste ja õpetajate koostöös. “Näitusele tõime aga siiski vaid valiku oma muuseumi eksponaatidest. Kõige põhjalikum väljapanek on meie oma koolis. Näiteks on meil võimalik vaadata mehhaanika eriala õpilase konspekti aastast 1933,” rääkis õppe- ja infokeskuse juhataja.

„Loodetavasti tugevnevad meie kooli ja Palamuse muuseumi suhted edaspidi veelgi. Kavatseme oma õpilasi siia senisest sagedamini ka ekskursioonidele tuua,” ütles Põltsamaa Ametikooli direktor Viive Kibena.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus