Pajusi vestlusring alustas hooaega

Kuus korra koguneb Pajusis vestlusring, et üheskoos plaane teha. Tavaliselt osaleb vestlusringis 15-20 inimest. Teisipäeval  vaadati Pajusi rahvamaja saalis videosid ning kavandati alanud hooaja tegevust.

 

„Tänavu tekitas vestlusringi liikmete seas enam elevust suvel Kamari järvel korraldatud parvesõit, mida videofilmi vaadates meenutasime,” rääkis Pajusi külaseltsi liige ja aktiivne külaelu eestvedaja Aili Soolepp, kelle sõnul meenutatakse ka teisi olulisi suviseid sündmusi, olgu selleks siis jaanipäev või Pajusi mõisapäev. Tõelist  elamust pakuvad kolhoosiajast pärit filmid. Vanemad inimesed saavad nostalgiaelamuse, samas on nii võimalik näha inimesi, keda enam meie seas ei ole.

Alanud hooaega tahetakse alustada  käsitööga, mis suvel ununema kipub.

Enamasti koosneb vestlusringi seltskond eakamatest inimestest, ehkki osa võtta võivad sellest kõik olenemata vanusest. Tavaliselt saadakse kokku argipäeviti. Eakamatele üksi elavatele inimestele pakub selline kooskäimise ja koos tegutsemise vorm head võimalust omavahel suhelda. Tuleval pühapäeval võib Pajusi eakamat rahvast kindlasti kohata ka Maarja-Magdaleena sügislaadal.

Viodeod, mida vestlusringis vaadatakse, on üles võtnud Pajusi ja kogu Põltsamaa kandi rahvale hästi tuntud kaameramees Heino Sutting. „Tänane peanumber on suvel Kamari järvel tehtud parvesõit,” lausus filmimees, meenutades tänavusuvise tõeliselt kuuma sündmusena ka Võisiku külas Kuuri talus filmitud  järvekontserti, mis algas tuulevaikuses, kuid mille katkestas äikesetorm.

„Seda absoluutselt mitte ette plaanitud materjali sain ma seal 16 minuti jagu pildile püüda,” meenutas Heino Sutting.  

Pajusi vestlusringi alaline külastaja Vilve Käsper ütles, et tema osaleb vestlusringis hea meelega ning aitab nõu ja jõuga kokkusaamisi ette valmistada. Vilve Käsperi sõnul ei ole vestlusring vaid kokkusaamise ja lobisemise koht, vaid siin on käinud nõuandeid jagamas tohtrid, õpitud ehtsat kodust leiba küpsetama, seepi tegema jne. Üheskoos on õpitud näputööd tegema või olemasolevaid käsitööoskusi lihvima. Nii on meisterdatud rahvusliku mustriga vöösid, õpitud lõngast lilli meisterdama. On korraldatud ka väljasõite. Vilve Käsperi arvates jagunevad inimesed kõikjal kahte suurde leeri – ühed on need, kes igal pool käivad, kõikvõimalikel sündmustel ja üritustel osalevad ning nende teoks saamisele kaasa aitavad. Teine leer inimesi on sellised, kes peaaegu kunagi kusagil ei käi ega millestki osa ei võta. Tema kuulub kindlasti aktiivsete ja tegusate inimeste seltskonda — nagu Kõik Pajusi vestlusringi liikmed. 

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus