Kauni kodu omanikud naudivad puhast loodust ja omaetteolekut

Kaunist  elumaja ümbritseb muruplats mägimändide, mitut liiki põõsaste ja lilledega, mõne sammu kauguselt paistab väike tehisjärv. Niisugune vaatepilt  avaneb Pala vallas Nõva külas Virve ja Elmo Erese kodus, mis tänavusel kodukaunistamise konkursil Eesti Vabariigi presidendilt kõrge tunnustuse pälvis.

Perenaine ja peremees tunnevad üleriigilisest esiletõstmisest rõõmu,  üle kõige teeb neile aga heameelt võimalus  elada maal, tegutseda värskes õhus ja olla ise oma aja peremees.

Kodukaunistamiskonkursi esindusraamatus on fotod ka Virve ja Elmo kodust, samuti näitasid nad tunnustamistseremoonial tehtud ühispilti koos president Toomas Hendrik Ilvese ja proua Evelin Ilvesega.

Maale tulemise ja oma kodu rajamise lugu on aga seotud paarikümne aasta taguste muutustega Eesti majanduselus.

“Töötasime Jõgeva KEK-is — mina varustaja, Elmo autojuhina. Kui võimas ehitusorganisatsioon laiali minema hakkas, mõtlesime, mida edasi teha. Lahendusi otsima ergutasid ka tollane bensiinikriis ja teisedki  mured

Nii otsustasime kolida maale ja endale maja ehitada. Nõva kant sai välja valitud seepärast, et kaasa juured on Pala vallas,” rääkis Virve.

Esialgu ümbritses Ereste  kodu igast küljest männimets. Suured tormid murdsid aga järjest majaümbruse kõrgeid puid.

„Uute tormide kartuses ei julgenud enam kõrgeks sirguvaid  mände istutada. Et siinne maapinnas on aga mändidele  soodne, panime kasvama üle paarikümne mägimänni. Istikud tõime Luualt ja Juhani Puukoolist Tartust,” rääkis perenaine. 

Kodu tuleb kaunistada pühendunult         

Talukeskkonnaga hästi kokku sobiva, “kodukootud” stiilis muruplatsi äärde on Virve Eres istutanud oma lemmiklilli tageteseid, mida mõnel pool ka peiulilledeks või üliõpilasteks kutsutakse. “Need suve teisel poolel õitsema hakkavad lilled püsivad kaunid sügise keskpaigani,” rääkis perenaine.

Silmailu pakub ka väike tehisjärv, mille kallaste tugevdamine ja kaunistamine Elmol parajasti teoksil on.

“Järveke valmis 1994. aastal riikliku maaparandusprogrammi raames. Endal poleks selle ehitamiseks rahaliselt  jõud peale hakanud. Mõistagi annavad aga veekogule täiuslikkuse kalad ja nii muretsesimegi siia karpkalad ja linaskid, ” ütles peremees.

Elmo ja Virve sõnul eeldab kodukaunistamine pühendumist ja järjepidevust. Tööd tuleb alati rõõmuga teha.  “Tõelist ilu saab luua vaid siis, kui süda kutsub. Mõtleme ikka kõike koos, küll aga kuuluvad ühed tööd rohkem perenaisele, teised jälle peremehele. Tänuväärset nõu oleme saanud oma ala tunnustatud asjatundjalt, nüüd juba igavikuteele läinud Ene Ilveselt, keda meenutame kui superinimest,” lisas perenaine. 

Elutoad muudab atraktiivseks jahindushobi

Vaatame ringi ka elumajas, mida muudab looduslähedaselt atraktiivseks Elmo Erese jahindushobi. Kümneharulised põdrasarved ilutsevad saali seinal. Riiulil on kopra, hundi, karu ja ilvese koljud.

Mõneastmelisest trepist laskudes jõuame aga tuppa, mis on kaunistatud loomanahkadega ja kust vaatavad vastu ulukite ja metslindude topised. Mitmed neist on nimeka taksidermisti Hillar Koppa kätetöö.         

“Igal loomal on siin oma saatus. Rebane sai näiteks oma palga kanavarguse eest. Mõni metsaelanik on aga jäänud auto alla,” kõneles peremees, lisades, et metsloomad tulevad siin sageli ka õuele. „Väga palju käib jäneseid, kitsed peavad kohta magamiseks sobivaks ja hundidki on tee üles leidnud,” rääkis ta.

Lisaks jahindusele on Elmo Eresel veel üks kirg. “Suviti olen ikka Norrasse sõitnud ning Atlandi ookeanil paadiga kalastamas käinud. Püüdnud olen peamiselt turska. Tänavu jäi see retk siiski ette võtmata, sest matkaseltskonda ei õnnestunud kokku saada,” ütles ta.

Kodumaja õuele on pererahvas rajanud saekaatri. “Tellijaid käib koduvallast, Alatskivi ümbrusest ja kaugemaltki. Arvatavasti  leitakse meid hästi üles ka tänu sellele, et väiksemates kogustes materjali töödeldakse üsna vähestes saekaatrites. Tööd teeme  kahekesi. Lisajõudusid palkama ei hakka, sest soovime tunda end oma aja peremeestena. See vabadus koos puhta looduse ja värske õhuga ongi maaelu suurim väärtus,” kinnitasid  Elmo ja Virve Eres.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus