Loomasõbrad ootavad Jõgevale koerteparki

Aktiivsed noored otsustasid pead kokku panna ja esitada Jõgeva valla kaasava eelarve hääletusele idee rajada Jõgevale koertepark, kus lemmikud saaksid rihmata joosta, mängida ja teiste koertega suhelda.


Idee üks eestvedajatest, Markkus Metsmees sõnas, et koertepargi mõte sündis sellest, et perre tuli beagle. „Tuttavatel on bokser ja koos hakkasime jalutamas käima. Varsti aga avastasime end tänaval mängimas. Nii mõnigi teine koeraomanik möödus meist ja hakkas jutustama, aga tänav pole ju õige koertega mängimiseks,“ selgitas Metsmees. Koertepark on kasulik nii peremeestele kui ka neljakäpalistele, lisaks aitab tõsta ka linnarahva loomapidamisteadlikkust. „On teaduslikult tõestatud, et pakkudes koerale piisavalt vabalt liikumise ning teiste loomadega suhtlemise võimalust, vähendab see koertel stressi. Koerad hauguvad vähem, ei ole nii agressiivsed ning paraneb koerte käitumine üldiselt. Kuulekas ja hästi käituv koer saab olla ainult füüsiliselt aktiivne ning sotsialiseeritud koer!“ selgitavad idee esitajad.

Aiaga piiratud ala jaguneb idee järgi kolmeks tsooniks. „Kuna seadusega on keelatud koeral ilma rihmata avalikus kohas viibimine, siis esimene tsoon on ühisala, kus koer vabastatakse jalutusrihmast. Ülejäänud kaks tsooni jagunevad vastavalt väikeste ning suuremat kasvu koerte alaks. Koertepargis peaks kindlasti olema prügikast väljaheidete jaoks ning istumispink koeraomanikele. Pargi edasiarendusena võiks pargis olla ka atraktsioonid koera ning omaniku ühistegevuste jaoks,“ seisab hääletusele pandud idee kirjelduses.

Kogu pargi rajamine läheks maksma 10 000 eurot, mis sisaldab endas nii tööde maksumust kui ka elementaarsemaid atraktsioone. „Aia ehitus koertepargile ongi kõige kallim, aga see-eest on meil hea hinnapakkumine ning ka reaalne firma, kes seda tööd teeks,“ selgitas Metsmees, kelle sõnul on nad ise nõus vajalikele töödele käed külge panema. Kui hääletus võidetakse, on plaan töödega kohe alustada.

Juhul kui hääletust ei võideta, ei jäta tegusad noored jonni ning olemas on ka varuplaan. „Kuna koertepark on meie idee ja suur unistus siis kindlasti leiame võimalusi, et oma idee reaaalselt ellu viia. Selleks on meil plaan asutada näiteks MTÜ, paluda abi kohalikelt ettevõtetelt, otsida koostööpartnereid, kirjutada uusi projekte koertepargi rajamiseks ning oleme valmis ka ise panustama nii vaimselt, füüsiliselt kui ka rahaliselt,“ kinnitas Metsmees.

Hääletada saab VOLIS-e kaudu 20. maini. Kolmapäeval oli koertepargi poolt hääle andnud 51 inimest.

KERTTU-KADI VANAMB

blog comments powered by Disqus