Jõgeva linnaraamatukogus avati esimene Tartu kunstniku näitus

Aprillikuu viimasel päeval täitus Jõgeva linnaraamatukogu kunstihuvilistega, sest Tartust pärit kunstnik Kersti Kohtla avas siin oma näituse „Tagasi akvarellide juurde“. Näitus on üsna märgilise tähendusega, sest kuigi Tartu pole Jõgevast kuigi kaugel, on Kersti Kohtla esimene tartlane, kes oma kunstitööd Jõgeva Linnaraamatukokku tõi.


Tartu kunstikooli lõpetas Kohtla aastal 1981. Toona oli kool Kohtla sõnul tarbekunsti, nüüd rohkem kujunduse kallakuga, kus noored saavad õppida näiteks ka arvutikujundust. „Kui keegi oleks kaks aastat tagasi öelnud, et tuleb akvarellinäitus, siis ma oleksin teda küll imeliku näoga vaadanud, sest kui ma kunstikooli lõpetasin, siis sinna sahtlipõhja need akvarellid ka jäid. Üks põhjustest oli kindlasti paber. Toona oli see tavaline joonistuspaber, mille pidime ise liivapaberiga karvaseks kratsima,“ meenutas Kohtla. Kunstiga jäi ta seotuks ka pärast Tartu kunstikooli lõpetamist. 1992. aastal läks ta edasi kultuuriülikooli, mis praegu kannab nime Rahvaülikool. Seal töötab ta tänaseni koolitusjuhina, keskendudes just kunstivaldkonnale.

Et näitus kannab nime „Tagasi akvarellide juurde“, siis oli paslik küsida, kuidas varem nahkehistöö ja õlivärvidega tegelenud kunstnik akvarellide juurde tagasi jõudis. Kõik sai tema sõnul alguse kursusekaaslastest. Nimelt on nad koos üle Eesti grupinäitusi teinud, kuid piirdunud õli ja akrüüliga. „Aastal 2015 hakkasid juhused tulema. Nimelt saatsid kursusekaaslased Tallinnast teate, et kahe nädala jooksul on vaja paberid korda ajada ja Venemaale Volga äärde sõita. Miks ma sinna läksin, ma ei teadnud,“ meenutas kunstnik. Kuid ka siis ei mõelnud ta enda sõnul akvarellidele, sest süda kuulus ikka õlimaalile. „Õli oli mõnusam, seda saab paksult panna,“ naeris Kohtla, kellele saadeti mõni aeg hiljem kutse ühineda Luua akvarellistide suvekooliga, kust sai taas alguse ka akvarellidega maalimine. Nüüd on Kohtla näitus jõudnud Jõgeva linnaraamatukokku kõigile huvilistele vaatamiseks.

Jõgevaga seob Kersti Kohtlat nii mõndagi. Nimelt oli tema isa Kuremaa tehnikumis õpetaja, seepärast elas perekond 1964. aastani Kuremaal. Tema ema on sündinud Kodavere kihelkonnas Ranna vallas Ätteniidi külas. Selleks, et tagasi juurte juurde jõuda, avas Kersti Kohtla aprillis Pala kultuurimajas näituse „Loodud südamest“, mis on prantsuse papier pellie tehnikas.

Näitusel näeb nii Tartu Supilinna vaateid kui ka mitmesuguseid lilli. Oma osa on ka veidi sürrealistlikel piltidel. „Mõtlen enne läbi, kuhu miski tuleb. Eks öösiti tulevad öised asjad, mõnikord on nii, et lugedes sünnivad näiteks kummalised sõnad ja mõned pildid on inspireeritud laulusõnadest,“ rääkis kunstnik, kes maalibki peamiselt öösiti, kunstliku valgusega.

Kersti Kohtla personaalnäitus jääb Jõgeva linnaraamatukogus avatuks 23. maini. Näitust kureeris Jõgeva akvarelligalerii Kala omanik Gennadi Lapin.

KERTTU-KADI VANAMB

blog comments powered by Disqus