Mallor Türna usub noortesse jalgrattasportlastesse

Aastate eest pikemalt Põltsamaal elanud jalgrattatreenerit Mallor Türnat teatakse nii Põltsamaal kui Jõgeval. Nüüdseks juba aastaid pealinnas tegutsevat meest seob aga jalgrattasport endiselt siinse kandiga. Viiel järjestikusel aastal on ta siin korraldanud rattakrossi ning lähitulevikus on plaanis Põltsamaal toimuvat veelgi laiendada.


Kalevi Jalgrattakool MTÜ treener Mallor Türna on otsustanud noori spordihuvilisi igati toetada. 1. mail toimus Kuningamäel järjekordne rattakross. Tegemist oli Team Rattapood Cup/Kalevi Jalgrattakooli Noorte Mägirattasarja jalgratturite mägirattakrossiga, korraldajaks Kalevi Jalgrattakool.

Võistlussari on neljaetapiline, neist viimane toimub Põltsamaal Kuningamäe terviserajal. „See on vanim mägirattasari Eestis. Osalejad on alates kuuendast eluaastast kuni seitsmekümnendani välja,” ütles Türna. Kaasa lüüa saavad kõik, kes soovivad.

Rattakrossile eelneb Põltsamaal kevadsuvine õpilaste rattalaager. Mallori sõnul tulid tänavu temaga kaasa 16 noorsportlast, lisaks kaks treenerit. Mallori käe all treenivad 8-14aastased. Laagrites ja võistlustel on alati kaasa löönud ka Põltsamaa rattaklubi õpilased, keda Mallor samuti julgustab ja innustab. Jalgrattatreener sõnas, et Põltsamaa rattaklubi koos oma hoonega on üks Eestimaa paremaid.

Põltsamaa on tuttav paik

„Tänase päeva normid on teised kui 20 aastat tagasi. On elementaarne, et pesemisvõimalused, tualetid ja rataste hoiustamise võimalus on kõikides rattaklubides olemas.”

Põltsamaa rattaklubi eestvedajaiks on Margus Ääremaa ja Rannus Merivee. Mallor rääkis, et koos Margusega panid nad kunagi Põltsamaal rattaklubile aluse. Rannus on aga tema kunagine õpilane.

„Selliseid asju tuleb alati koos teha. Üksinda on see isegi treenerile raske. Loodame, et Kuningamäe põhiosa saab ükskord valmis, muldkate ja muru peale. Siis saab asja veel huvitavamaks teha. Eeldused heaks krossiks ja suureks võistluseks on Põltsamaal täiesti olemas. Teadaolevalt on siin jalgratastega juba ammustest aegadest sõidetud,” kinnitas Mallor.

„Kalevi Jalgrattakooli rattaklubi on viimase seitsme aasta jooksul hoidnud Eesti parima rattaklubi tiitlit. Kindlasti on selles ka minu õpilaste panus. Olen selles koolis olnud treeneriks viimasel viiel aastal,“ rääkis Mallor, kellel on praegu käsil ka treenerikvalifikatsiooni tõstmine.

„Siinne miljöö on meile väga sobilik,“ tunnustas Mallor Türna Põltsamaad. „Ei saa nimetamata jätta, et Põltsamaa ettevõtjad on meie üritusele õla alla pannud. Seegi on üks põhjustest, miks me korraldame oma jalgrattalaagrit ja -krossi siin.“ Alalistest toetajatest nimetas treener ettevõtteid Romec Metall OÜ, Bueno OÜ, Põltsamaa prillipood, Rail Auto OÜ, Tamme Service OÜ jt.

„Selge, et Põltsamaal pole selliseid võimalusi, nagu on Tallinna lähistel, kuid hea tahe on olulisim,“ sõnas Mallor. „Inimesed on asjade suhtes oma hoiakut muutnud. Me ei räägi tuhandetest eurodest, kuid iga euro või auhind noorsportlastele on alati teretulnud. Me suudame õpilaste auhinnalaua pikemaks teha, see rõõmustab. Just need noored hakkavad järgmisel kümnendil tegusid tegema.“

Treeneri sõnul on nad varem ka koolimajas ööbinud, kuid sealsed tingimused on ajale jalgu jäänud.

Põltsamaaga suured tulevikuplaanid

„Võin sajaprotsendiliselt oma kogemustel väita, et Carl Schmidti maja kohvik-restorani köögile ei saa Eestimaal mitte keegi vastu. Seda lastelaagri koha pealt võetuna. Menüü on paindlik ja toidud väga head. Lapsed võtavad toitu juurde ja trenn on nii tõsine, et kõik süüakse ära. Oleme Põltsamaal kevad-talvel ka oma suusalaagreid läbi viinud. Kooli võimlas ehk Felixhallis eesotsas Margus Metsmaga on samuti meisse väga hästi suhtutud. Kõikjal, kuhu me Põltsamaal läheme, võib kohata positiivset hoiakut,“ kinnitas jalgrattatreener.

Seekordne laager Põltsamaal kestis viis päeva, aga plaanis on ka suvine üritus.

„Tahan jõuda sinnamaale, et me hakkame Põltsamaal korraldama üle-eestilisi noorte rattalaagreid 50-100 osalejaga. Kohapealseid takistusi pole, kui, siis ehk majutuse poolelt. Tõsine plaan on korraldada noorte jalgrattatuur, mis kestab 4-5 päeva. Kõik treenerid, kes Põltsamaale tulevad, võtavad kaasa ka oma õpilased. Tekitame linnas rattasõiduga kaose, pannes osa tänavaid kinni ja korraldades liikluse ümber,“ rääkis Mallor, lisades, et treeningu koha pealt on ka suvel siin parimad võimalused.

„Kuningamäe kardirada on meile aastaid tasuta kasutada lubatud. Juhataja Peeter Kallasmaaga toimub ideaalne koostöö.” Treeneril mõlgub mõtteis kaasata jalgrattaspordi suurüritusele ka Eesti Jalgratturite Liit ja Eesti Kultuurkapital, et plaanitu teostamiseks vahendeid jätkuks.

ÜLLE LÄTTE

blog comments powered by Disqus