Jõgeva Tähe tugevus seisneb järjepidevuses

Aastaid Eesti saalihoki lipulaevaks olnud Jõgeva spordiklubi Tähe on viimasel paaril hooajal oma positsioonidest veidi taganenud. Kui lõppeval hooajal olid üleriigiliselt võidukamad järelkasvuvõistkonnad, siis Jõgevamaale lähiminevikus üle-eestilist kuulsust toonud Tähe esindusmeeskond jäi viimastel Eesti meistrivõistlustel viiendaks. Meeskonna eestvedaja ja peatreeneri Marko Saksingu sõnul põhjustasid seda ennekõike mitme sportlase vigastused ja paljude võimekate mängijate Jõgevalt lahkumine.


Jõgeva spordiklubi Tähe juhataja ja peatreener Marko Saksing juhendab praegu igal tööpäeval kaheksa erineva vanuseastme meeskonna treeninguid. „Varem oli võistkondi veel üheksa, kuid naiskond lõpetas tegevuse. Põhjuseks peamiselt see, et paljud saalihokitüdrukud läksid täiskasvanuks saades Jõgeval kaugemale töötama ja elama,” nentis ta.

Marko Saksingu sõnul mõjutavad samasugused valikud ka Eesti meistrivõistlustel läbi ajaloo kümme kulda, rohkesti hõbemedaleid ja karikaid võitnud, kuid tänavustele Eesti meistrivõistlustel viiendaks tulnud Tähe esindusvõistkonda. „Gümnaasium lõpetatakse Jõgeval ära. Pärast seda toimub pereheitmine: kes läheb mujale edasi õppima, kes  tööle. Jõgeval napib ju tasuvaid töökohti.

Edukamad olid noored

Seepärast mängisid viimasel hooajal meistriliigas Tähe esindusmeeskonnas kaasa kolm alles viieteistaastast poissi. Nad olid küll püüdlikud, kuid kogemused neil alles tekivad. ” Treeneri sõnul ei saanud nendelt paratamatult loota täiskasvanutega võrdset taset.

„Hooaeg algas meil suhteliselt edukalt. Meistriliiga viie meeskonna jõudude vaheline tase  oli suhteliselt võrdne ja usutavasti olnuks meil potentsiaali võita ka hõbe- või isegi kuldmedal. Kuid arvestatava tagasilöögi andsid lõppenud hooajal juhtmängijate Raul Kivi ja Andreas Õuna eemalejäämine vigastuste tõttu ning Mathias Einamanni mängima siirdumine Soome. Olukorda päästis hooaja lõpul veidi see, et saime meeskonna tugevduseks ühe külalismängija Lätist ja kaks Soomest. Hetkel veel vaatame, kas neid on võimalik ka edaspidi kaasata,” rääkis Saksing hooajale tagasi vaadates.

Lõppenud hooajal olid klubi kõige edukamad  Tähe nooremad koosseisud, kus mängivad põhikooliõpilased. „Sellised võistkonnad võitsid tänavu meistrivõistlustelt ühe kuld-, kolm hõbe- ja kaks pronksmedalit. Karikavõistlustel oldi samuti edukad,” ütles Marko Saksing

„Saalihoki propageerimiseks olen käinud igal aastal Jõgeva põhikoolis näidistunde läbi viimas. Nii on tekkinud mitmelgi poisil huvi saalihoki vastu. Kunagises Jõgeva ühisgümnaasiumis sai koostöös kehalise kasvatuse õpetaja Etna Leppikuga korraldatud klassidevahelisi võistlusi saalihokis. Praegu on asjalikud suhted Jõgeva põhikooli spordilembelise direktori Triin Lõbuga ja kehalise kasvatuse õpetaja Tiiu Õunapiga. Pedagoogidega tuleb arutada sedagi, kuidas leida kompromisse, kui võistlused toimuvad õppetöö ajal.”

Väga oluline on Saksingu sõnul seegi, et  tänapäeva lapsed leiaksid arvutitesse ja nutitelefonidesse süvenemise kõrval  aega ka liikuda, olgu selleks siis saalihoki või mõni teine spordiala. Tema seisukoht on, et treener  peab aja muutudes korrigeerima ka õpetamismetoodikat. „Varem võisid vajadusel ka kõvemat häält teha, oma emotsioone väljendada. Nüüd tuleb end rohkem vaos hoida, sest muidu lähevad nii mõnedki poisid treeninggruppidest minema.”

Tähe vajab treenereid

Marko Saksingu arvates oleks spordiklubisse Tähe vaja eraldi treenerit nii noorte kui ka esindusvõistkonnaga tegelemiseks. „Professionaalseid treenereid leidub. Nende töö vajab aga hariduse ja kogemuste väärilist tasu, ja see on probleem.”

Spordivigastuste raviks ja vältimiseks on Tähel väga hea  koostöö tunnustatud spordiarsti Kaidu Meiterni ja ortopeed Madis Rahuga, kelle juures saalihokimängijad konsultatsioonil käivad.

„Klubisse kuuluvad sportlased maksvad meil kuutasu. Meie tegevust toetab Jõgeva vald, peasponsoriks on aga Baltic Agro AS. Mitmed ettevõtted on valmis toetama Jõgeva spordiklubi Tähe ennekõike seetõttu, et oleme suutnud klubisse koondada mitmete aastakäikude võistkonnad ja neid võistlustules hoida. Järjepidevus ongi meie klubi üks märksõnadest.

Esindusvõistkonna tegevuse jätkamiseks ja edukäiguks on aga oluline teotahteliste ja võimekate sportlaste olemasolu, mis tagab üldise soodsa pinnase saalihoki arenguks,” rääkis Marko Saksing.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus