Alatskivilt tuli eripreemia

Nädal tagasi toimus Alatskivil Liivi muuseumis XXX Juhan ja Jakob Liivi ning Liivi luuleauhinna laureaatide loomingule keskendatud üleriigiline etlusvõistlus. Jõgevamaad esindanud Ethel Meriel Soodla võitis seal ühe eripreemiatest.

Jõgevamaa esindaja valiti välja 5. aprillil Laiusel toimunud maakondlikus eelvoorus. Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumi 9. klassi õpilane Ethel Meriel Soodla, keda juhendab emakeeleõpetaja Kerttu Maripuu, esitas seal Ellen Niidu luuletuse „Ma arvasin” ja katkendi Juhan Liivi jutustusest „Nõia tütar” ning osutus žürii soosikuks. Samu tekste esitas Ethel Meriel ka Alatskivil.

„Olin kahekümne osaleja seas viimane esineja ning pika ootamise tagajärjel läksid närvid pingesse. Ilmselt sellest tingituna ajasin Ellen Niidu luuletuses mõned värsid natuke sassi. Palusin kuulajatelt vabandust ja alustasin uuesti,” ütles Ethel Meriel. „Tundus, et oskus laval tekkinud keerulisest olukorrast edukalt välja tulla mulle eripreemia tõigi.”

Liivide-teemalise etluskonkursi finaalvooru žüriisse kuulusid näitlejad Maarja Jakobson ja Helgur Rosenthal ning Tartumaa Omavalitsuste Liidu kultuurinõunik ja harrastusteatri näitejuht Astrid Hallik. Parimaks etlejaks tunnistasid nad Alex Paul Puki Viimsi keskkooli 11. klassist (juhendaja Külli Täht). Eripreemiaga tunnustati peale Ethel Merieli veel mitut õpilast.

Ethel Merielile polnud see esimene kord etlemise alal Jõgevamaad esindada. Möödunud aastal pääses ta ka õpilasetlejate riigikonkursi finaali, mis toimus Kuressaares. Tänu kogemustele, suutis Palamuse neiu tänavuse Liivi-konkursi maakonnavooru ja finaalvõistluse vahele jäänud ajal esitatavate tekstidega iseseisvalt tööd teha.

„Kahe konkursi vahele jäi ju ainult nädal, nii et õpetajaga me omavahel kokku ei jõudnudki saada. Alles autos Alatskivi poole sõites arutasime mõned asjad läbi,” ütles Ethel Meriel.

Kergele närveerimisele vaatamata suutis ta ka teiste esinemist jälgida ja kinnitas, et žüriil pidi otsuse tegemine väga raske olema, sest samaväärseid esitusi oli palju. Sama arvamust avaldasid juhendajad.

„Kes kust pärit on, saime teada alles konkursi lõpus. Kui jätsid oma lemmikud hästi meelde, oli lõpus päris huvitav teada saada, kus koolis nad õpivad,” ütles Ethel Meriel.

Etlemisega kavatseb ta tulevikus edasi tegelda. Kas ta aga tulevikus etluskonkurssidel Jõgevamaad saab esindada, sõltub sellest, kus ta pärast põhikooli lõppu oma haridusteed jätkab.

„Palamuse gümnaasium on üks võimalikke valikuid, aga mitte ainus,” ütles tubli etleja.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus