Sordiaretajad lähevad Maamessile

Tartus peetaval Maamessil on juba veerand sajandi pikkune ajalugu. See traditsioon jätkub ning 19.-21. aprillini toimub 26. rahvusvaheline Maamess. Eesti Taimekasvatuse Instituut on messil juba kogenud osaleja ja ettevalmistused sinna minekuks on instituudis käinud juba kaua.


“Instituut läheb maamessile traditsiooniliselt, ja juba teist aastat ei ole väljas kartulimüüki. Söögikartul on lihtsalt talve jooksul ära müüdud,” rääkis Eesti Taimekasvatuse Instituudi (ETKI) projektijuht Grete Tõnne.

Instituudi esinduse leiab messi B-hallist. “Müüme seal seemneid, muruseemet, köögiviljaseemneid. Võtame kaasa tomatitaimed – varajase sordi, mida saavad linnainimesed ka rõdul kasvatada – ʼVartoʼ.

Sel aastal on plaanis anda degusteerimiseks meie oma kaalikat ʼKohalik sinineʼ. Degusteerimist ei ole meil nüüd viimastel aastatel küll olnud, aga inimestele meeldib, kui saab midagi proovida.

Tippsibul on ka kaasas, aga see on defitsiit ja seda jätkub ilmselt ainult esimeseks ja teiseks päevaks.

Hästi palju ostetakse tavaliselt herneid ja teisi seemneid, mille külvamise aeg just käes on. Tomatiseemneid siiski ka, kuigi need võiksid juba külvatud olla,” rääkis projektijuht.

Instituudil on kavas tutvustada ka uut kartulisorti ʼTiinaʼ, mis on mullusest ka nende sordilehel.

Instituudi kliendid maamessil on pigem rohenäpud, kel on maatükk, kus midagi kasvatada. Professionaalsed põllumehed ja seemnekasvatajad saavad oma teadmised pigem instituudi info- ja põllupäevadel.

ETKI-il on messile kaasavõtmiseks kasvatatud ka murunäidised. Kastidesse on külvatud mitut sorti muruseemneid ja kasvanud muru on mitu korda nädalas pügatud, nii et  see näeb välja nagu hoolsa peremehe aias.

“Muru, mida kaasa võtame on tavaliselt väga populaarne – kui täiskasvanud katsuvad seda ettevaatlikult, siis lapsed ikka mõlema käega. Muruseeme on, jah, selline kaup, et tulemust tavaliselt ju muidu enne näha ja reaalselt katsuda ei saa,” nentis Grete Tõnne.

ANDRA KIRNA

blog comments powered by Disqus