Kõrvaline tegevus autoroolis ohustab kõiki

Nagu kinnitab möödunud aasta suvel maateeameti poolt läbi viidud küsitlusuuring, toimub autojuhtide kõrvaliste tegevuste tõttu Eestis iga päev keskmiselt viis liiklusõnnetust. Ning pea kolmveerand autojuhtidest on viimase aasta jooksul sõidukiroolis mobiiltelefoni kasutanud. Need on üllatavalt suured numbrid. Spetsialistide sõnul nõrgeneb aga sõidu ajal mobiiltelefoniga rääkiva juhi võime ümbritsevat teadvustada ja tunnetada.

Ka Jõgeva maakonna teedel toimuv ei ole siin erand. Liiga tihti näeme vastutuleva auto roolis roolimobiilikuid, kes ei anna endale aru, et kõrvaline tegevus auto juhtimise ajal on sama ohtlik kui joobes rooli taha istumine. Mobiilist ollakse liiga suures sõltuvuses mitmete teistegi tegevuste juures, kuid liikluses kujutab see endast kõige suuremat ohtu.

Inimene, kes püüab lisaks autojuhtimisele jagada ennast samaaegselt veel mõne muu tegevuse vahel, on ohtlik mitte ainult endale, vaid ka kõikidele kaasliiklejatele. Endale ei anta aru, et mitut asja korraga tehes pole ühegi tegevuse kvaliteet hea. Kui on vaja kiiresti reageerida, ei suuda aju otsustada, mis on antud juhul kõige tähtsam.

Ka käesoleval aastal on Eestis juhtunud juba üks hukkunuga liiklusõnnetus, mille üheks põhjuseks on toodud kõrvalised tegevused sõidu ajal. Sellised õnnetused jäävad paraku juhtuma seni, kuni inimesed ei anna endale aru, et nende harjumused on eluohtlikud. Sõidukijuht, kes roolis millegi kõrvalisega tegeleb, paneb endale vabatahtlikult n-ö koti pähe ja tormab liiklusse pimesi.

blog comments powered by Disqus