Talvise Peipsi järvejääl tekkisid laupäeval ajutised külad

Laupäev oli värskes õhus viibimiseks imeilus: vaikne tuuleke, soe päike ja hulgaliselt puhast valget lund. Peipsil peeti sel päeval koguni kaks rahva kalapüügivõistlust ja kalapidu. Kasepääl toimus 17. Kasepää Kala ja veidi põhja pool Tammispääl 3. Tammispää Kalapidu.


Tammispää kalapidu on avaliku rahvaüritusena küll noorem, aga oma paarkümmend aastat on korraldajate seltskond ehitanud seal talvel Peipsile oma järveküla. Seekord oli küla suhteliselt kalda lähedal, just selleks, et ka külalistele oma talvehobi tutvustada. Korraldati kalapüügivõistlus ja pakuti ka muid meelelahutusvõimalusi. Keedeti kalasuppi, jäässe olid Mustvee vabatahtlikud päästjad lõiganud karusselli, mida ajas ringi kestvusakuga elektrimootor.

Võistlusele registreerimine algas kella üheksast ning kella kümnest asuti kala püüdma. Reinu Avinurmest, kes on sageli Peipsil kalal, jäi seekord kiisata. “Oleksin pidanud kaugemale minema, siin vesi lausa väriseb,” nentis mees ja see oli ka muidugi õige, sest seekord pakuti ülejäänud publikule üsna valjuhäälset meelelahutust, samuti sõitsid lumesaanid ja ATV-d, mis külalisi kaldalt kohale tõid. Seevastu Ege ja Helsbeth, kes vanaisa varustusega järvele tulid ja natuke kaugemale läksid, said oma kiisad kätte. Kella poole kaheks lõpetas 96 kalastajat püügi ja žürii asus tegutsema. Sel ajal pakuti rahvale muud meelelahutust.

Esikoha sai kõige raskema kiisa (49 g) eest Ardi Reisenbuk, teise koha kõige kergema ahvena ja kolmanda kõige rohkem kiisku püüdnud kalamees. Peaauhind, LED televiisor, loositi välja. Peakorraldaja Einar Hinno arvates võis nende kalapeol käia kokku 160-170 külalist.

Kasepääl korraldatakse rahva kalapüügivõistlust juba ammu, seekordne Kasepää Kala oli järjekorras17. Viimased seitse aastat on korraldajate hulgas Peipsi Harrastuskalastajate Klubi.

Toimus võistlus, peeti väikest laata, pakuti tavapärast meelelahutust  ning Peipsi jääle oli ehitatud ka Kalaküla. Sellega said hakkama Peipsimaa Toit ja Rakke Kalaspordiklubi. Seal ööbimiseks-saunatamiseks tuli küll eraldi registreeruda, kuid külas oli võimalik proovida peaaegu ehedat vanamoodi kalurielu. “Sel viisil mindi hooajaks Peipsile kala püüdma teadaolevalt juba 17. sajandi keskel ja  see kestis järjepidevalt, kui muidugi järv külmus, kuni möödunud sajandi 50. aastateni,” rääkis Kaur Salus Rakke Kalaspordiklubist. Tema oli kalakülla üles pannud näituse vanadest kalapüügiriistadest. Kalakülla ehitati ka iglu. Osalejaid toitlustas Peipsi Kogukonnaköök.

Kalapüügivõistluse kolm edukamat selgitati välja nii meeste, naiste kui laste arvestuses. Võistu puuriti ja raiuti jääd ning kelgutati. “Osalejaid kogunes kalapüügivõistlusele 350 ja külalisi üle ei loetudki, neid oli kindlasti üle 500,” ütles peakorraldaja Tarvo Leon Peipsi Harrastuskalastajate Klubist. Laste hulgas sai püügivõistlusel esikoha Arseni Maspanov 240 grammi, naiste hulgas Triin Kübarsepp 382 g ja meeste arvestuses Mihkel Mäerand 238 grammi kalaga. Peaauhind, paat Kiili 400, läks Dmitri Maspanovile Mustvee vallast (tema saak kaalus 394 g). Ka Kasepääl oli osalejate loosiauhinnaks teler. Päeva juhtis, nagu juba mitmel varasemal aastalgi, Vladislav Koržets.

ANDRA KIRNA

blog comments powered by Disqus