Merilii Jala kuldne duubel

Tallinnas lõppenud Eesti naiste 46. ja meeste 63. meistrivõistlustel 100ruuduses kabes mängis taas silmapaistvalt Merilii Jalg, kes tuli Eesti meistriks. Vähem kui kuu aega tagasi oli Merilii tulnud meistriks ka 64ruuduses kabes.


Kuue naismängija konkurentsis osales kolm staažikat kabetajat, kes selles seltskonnas on skoorinud pea kogu Eesti taasiseseisvusaja, ning tippnoormängijate trio. Merilii Jalg alustas viigiga Karmen Kuusiku vastu, võitis aga seejärel Triinu Jalga ja Marika Azojani. Eelviimase vooru pingelises partiis sai ta jagu ka Piret Viirmast ning oli juba enne viimast vooru endale 7 punktiga meistritiitli kindlustanud.

Viimane voor päris soovitud rada ei läinud, sest Merilii kaotas Kaari Vainonenile, kellele see võit andis pronksmedali. Lõpptulemused olid järgmised. 1. Merilii Jalg 7, 2. Piret Viirma, 3. Kaari Vainonen, mõlemal 6; 4. Karmen Kuusik 5, 5. Triinu Jalg 4, 6. Marika Azojan 2 punktiga

Hiljuti 64ruuduses kabes täispika ajakontrolliga Eesti meistriks tulnud Meriliile oli see oluline kordaminek.

Arvestataval tasemel mõlemat mänguliiki viljelevates riikides on täispika ajakontrolliga topeltvõit äärmiselt magus “tordilõik” ja seda saavutatakse imeharva. Eestis on meistrivõistlusi korraldatud pea 70 aastat ja enne Meriliid on kuldse duublini jõudnud seitse kabetajat üheksal korral. Neist esimesena ja seni noorimana suutis sellega hakkama saada praegu Iisraelis elav Ülo Kesker, kes oli 1956. aastal 21 aastane. Naiskabetajad alustasid 100ruudusel laual alles 1973. aastal ja esimesena jõudis topeltvõiduni Õie Kroon 1982. aastal.

Meeste turniir oli samuti tasemelt küllaltki ühtlane. 10 punktiga 14st tuli raskusteta kümnendat korda meistriks meie selle mänguliigi ainus suurmeister Urmo Ilves (Järvamaa Kabeklubi). Järgnesid tema klubikaaslane Argo Unnuk, Villem Lüüs (Nupuklubi), Anti Ingel (Nõmme Kabeklubi) ja mullune meister Raivo Rist (Hiiumaa Kabeklubi) 9 punktiga. Jõgeva Kabeklubi mängijaist oli Arno Uutma 8 punktiga 7., Uno Plakk 7 punktiga 10. ja Kalev-August Parksepp 6 punktiga 11.

Nädal varem toimunud  EV 100 sündmusel avati Malemajas FMJD (Ülemaailmne Kabeföderatsioon) peakontor. Selle avasid Eesti Vabariigi peaminister Jüri Ratas, Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart ja FMJD president Janek Mäggi. Pidulikuks turniiriks kohaldatud Enn Rüütsalu mälestusvõistluse 2. etapil oli osalejaid koguni 49. Turniiri kaotusega alustanud Arno Uutma alistas seepeale järjepanu seitse vastast. Viimase vooru viigist klubikaaslase Jüri Hermanniga ning 15 punktist 18st piisas turniirivõiduks. Hermann oli 13 punktiga 3. ja Jõgeva Kabeklubi kolmik Uno Plakk, Algo Laidvee ja Kaido Raidla 11 punktiga lõpetasid esiviieteistkümne. Kahe etapi kokkuvõttes on Hermann ja Plakk 22 ning Raidla 20 punktiga esikümnes.

Jõgevamaa seenioride meistrivõistlustel võitis Uno Plakk, kes alistas kõik kuus vastast. Algo Laidvee oli 8 punktiga 12st teine ja kolm kabetajat – Kaljo Siimer, Kaido Raidla ja Kaarel Ots – kogusid võrdselt 5 punkti. Lisakriteeriumid reastasid nad toodud järjekorras.

IMRE MERIMAA

blog comments powered by Disqus