Ühe kangelase jälgedes

Sel laupäeval toimub kolmandat korda retk meie Vabadussõja kangelase Julius Kuperjanovi mälestuseks. Kõigil huvilistel on võimalus läbida ajalooline teekond Puurmani lossi juurest Tabiverre, mille tegi ümmarguselt sada aastat tagasi läbi ka Kuperjanov oma võitluskaaslastega. Seekordne ettevõtmine on ilusaks jätkuks üritustesarjas Eesti Vabariik 100.

Kui Kuperjanov liikus nendel teedel jaanuaris, siis rahvamatk on toimunud veidi hiljem lootuses, et pehmem ilm rohkem huvilisi rajale toob. Eelmisel kahel aastal see nii oligi. Möödunud aastat meenutavad pildid kõndijatest märjal ja kohati isegi porisel teel. Tänavune, kolmas retk saab teoks aga justkui südatalvel.

Nagu on seekord näidanud eelregistreerimine, on senini valitsev pakane sundinud mitmeid potentsiaalseid retkel osalejaid ettevaatlikkusele. Eelmisel aastal hästi arvukaks kujunenud ettevõtmisse suhtutakse praegu veidi tagasihoidlikumalt. Kindlasti ootavad ja vaatavad paljud, mida teeb talveilm, milline on ilmaprognoos. Küllap peljatakse miinuskraade ja kõledat tuult.

Tegelikult võiks siinkohal kõiki julgustada: ilus talveilm ei tohiks olla küll põhjuseks, miks ühe meie iseseisvuse kangelase mälestuseks korraldatavalt retkelt eemale jääda. Vastavalt ilmale tuleb valida õige ja mugav riietus ning kui läbite kilomeetreid oma võimetele vastavas tempos, siis pole ilmast lugu. Ainult julgust, tahtmist ja pealehakkamist. Kuperjanovi retk on seda väärt.

blog comments powered by Disqus