Jõgevale saab korteri aastapalga eest

Jõgeva maakond on üks väiksemate kinnisvaratehingute arvu ja madala hinnatasemega maakondi Eestis. Vastavalt maa-ameti tehingute andmebaasis kirjas olevale, tehti 2017. aastal Jõgeva maakonnas kokku 327 korteriomandi tehingut, nende koguväärtuseks kujunes sealjuures ainult ~3,2 miljonit eurot. Umbes 40 protsenti korteritega seotud tehinguid teostati Jõgeva linna ja 15 protsenti Põltsamaa linna korteritega. Teiste haldusüksuste tehingute osakaal on juba oluliselt väiksem.

Võrreldes 2016. aastaga, tõusis eelmisel aastal Jõgeva linnas korteritehingute arv ja  keskmine hind ~20 protsenti. Jõgeva linnas toimus 2017. aastal kokku 129 korteriomandi tehingut keskmise hinnaga 212 €/m². Jõgeval jäävad rahuldavas seisukorras 2toaliste keskküttega korterite hinnad valdavalt vahemikku 10 000 –15 000 € ning 3toaliste rahuldavas seisukorras korterite hinnad vahemikku 15 000 – 20 000 €. Seega, arvestades Eesti keskmist palka, oleks võimalik soetada aastapalga eest laenuvabalt Jõgevale näiteks 2toaline korter.

Põltsamaa linnas on võrreldes Jõgeva linnaga korterite keskmine hind umbes kolmandiku võrra kõrgem. Näiteks 2017. aastal kujunes keskmiseks hinnaks 315 €/m². Keskmises seisukorras 2toaliste korterite hinnad on valdavalt vahemikus 15 000 – 20 000 € ning 3toaliste hinnad 17 000 – 24 000 €.

Olenemata sellest, et Jõgeva linn on maakonnakeskus, on siinsete korterite hinnad madalamad kui Põltsamaa linnas.  Üheks põhjuseks on Tallinna–Tartu maantee, mis kulgeb Põltsamaa linna vahetus läheduses. Samuti on Põltsamaal ja selle lähiümbruses rohkem ettevõtteid, kus elanikud tööd saavad.

Korteritest eelistatakse pigem heas seisukorras, renoveeritud elamispindu kui odavamaid ja remonti vajavaid. Kui peres puudub oskustega remonditegija, siis on oskustöölisi, keda korterit remontima palgata, piirkonnast raske leida. Nii Jõgeva kui ka Põltsamaa linnas on nõutud peamiselt 2- ja 3toalised korterid, huvi 1- ja 4toaliste korterite vastu on oluliselt madalam. Enim vahetavad omanikku korterid keskküttega paneelmajades. Suur osa korteritest ei jõua avalikku pakkumisse, vaid müüakse otse tuttavalt tuttavale.

Uusarendused Jõgeva maakonnas puuduvad, uusi elamispindu ei lisandu. Jõgeva maakonna korteriturul pakkumiste arvu ning olulist tehingute arvu kasvu lähitulevikus oodata ei ole. Korterite hinnatase võib aga peagi teatud piirini tõusta. Esialgu ostetakse  keskmises seisukorras korterid, mis võivad hinnataset veidi tõsta. Seejärel hakatakse ostma veel saadaolevaid kehvemas seisukorras kortereid, mis võivad hinnad taas alla viia, sest uusi kortereid turule juurde ei teki.

SANDER LILLO, kutseline hindaja

blog comments powered by Disqus