Õnnesoovid meile kõigile

Tänane maakonnaleht on pühendatud Eesti riigi sajandale sünnipäevale, mida tähistame üheskoos juba ülehomme. Seepärast ilmub lehe vahel ka kaheksaleheküljeline eriväljaanne “Eesti 100. Aastad 1918-2018”. Nendel külgedel pakume lugemist meie maakonna inimestest, kes räägivad endast ja oma riigist. Igaüks neist esindab oma vanusega ühte kümnendit meie riigi saja aastases loos. Kes vaatab rohkem tagasi, kes seab tulevikuks sihte.

Samuti kaardistame olulisemad ajaloolised paigad tänase maakonna piirides, mis mõjutasid omariikluse tekkimise ja arenemise protsesse sada aastat tagasi. Tõelise ajaloolise leiuna toome aga teieni Hans Kulli loo. Esmakordselt leiab trükisõnas käsitlemist esimesena Eesti riigi eest langenu lugu. Mehest, kes oli pärit Pajusi vallast ning kelle viimane puhkepaik asub Põltsamaa kalmistul.

Põnevaid lugusid inimestest ja sündmustest, mis on saja aasta jooksul juhtunud praeguse Jõgevamaa piires, leiab paljudest erinevatest meediakanalitest. Tänases juubeliväljaandes värskendame mälu ka selles osas. Ning kõik tänase juubelilehe arvamuslood on mõistagi pühendatud juubilarile. Arvamused sellest, kuidas oma riiki hoida ja edasi viia.

Laupäev, 24. veebruar on eriline, kordumatu päev. Eesti vabariik saab täpselt 100 aastat vanaks. See on ju tegelikult meie kõigi suur pidupäev ja seepärast sobib sel puhul vaadata nii minevikku kui unistada tulevikust. Juubel, mille puhul tuleb õnnesoovid edasi anda meile kõigile, sest see puudutab meist igaühte. Ja meie võimuses on muuta see päev meeldejäävaks, et kunagi hiljem, saja aasta pärast veebruaris võiks keegi öelda: see päev oli eriline.

blog comments powered by Disqus