Teadmistepäeval külvame tarkuseteri

Jõgevamaa on järvede, metsade, aasade ja hoolsalt haritud põldudega maa. Samaaegselt põlluharimisega on Eestimaal  juba aastasadu haritud kultuuri- ja haridusepõldu. Tõenäoliselt pole  kumbki neist valdkondadest saagikuselt ega  kvaliteedilt  teineteise  varju  jäänud.

Kuigi meeled on veel suvemõtetest ja -tegudest tulvil, tuleb  sügis aina lähemale ja lähemale. Põllumees, tuginedes sajanditepikkusele kogemusele ning tänapäeva teaduse ja tehnika tippsaavutustele,  on kasvatanud rikkaliku saagi ja valmistub seda salve koguma.

Suve ja sügise vahele mahub pööripäevana  Teadmistepäev, mis muudab tunduvalt paljude inimeste elurütmi. Sügisekuu suunab tuhandete õpilaste sammud avama Teadmiste Varalaegast, et sealt uusi eluks vajalikke teadmisi omandada. Laeka ammendamatu sisu  pakub uudishimulikele  alati ja jätkuvalt põnevust. Mitte kunagi pole võimalik selle põhjani jõuda. Ikka leidub läbi loetud  kihi all uus  ja huvitavam ja nii jätkub see protsess lõputult. Et aga laeka sisu paremini mõista, on vajalik  kaasata  uurimisretkele õpetajad, kes tunnevad teed ning  on õpilasele abiks ja toeks sel kasvu ja arenemise ning terade loomise ajal.  

Tänavune soe, päikesepaisteline suvi võimaldas koguda nii õpilastel kui õpetajatel  soojust hinge ja maandada väsimus rannaliiva ning supluspaika. Kellel on olnud oskust talletada  suvesoojust põue, sellel püsib kooliteel  veel  pikalt  pilk ergas ja meel taiplik.

Mitte põhjuseta ei seo ma seekord   haridus- ja  viljapõllu harimist. Mõlemad vajavad  hoolikat ja tarka suhtumist. Seda seost  mõistis juba ülemöödunud sajandil  mõnda aega  ka Tormas elanud Carl Robert Jakobson, kes püüdis oma kirjandustegevusega äratada talupoegades huvi teadmiste, eriti just põllumajandusega seotud teadmiste vastu.

Tuletamaks meelde neid seoseid, ongi  seekord õppeaasta alguseks  kingituseks kõigile haridusasutustele kotike “tarkuseteri“, mis  on tegelikult “rukkikrahv“ Bergi poolt  1875. aastal aretatud ja käesoleval ajal  maailmas vanima põllumajanduses levinud kultuurrukki, Sangaste rukki terad.  

Soovin teile kõigile, õpetajad, õpilased ja lapsevanemad, et te sama hoolsalt, kannatlikult ja lugupidavalt suhtuksite  hariduse omandamisse, nagu on aastasadu suhtunud meie toiduvilja kasvatamisse ja hoidmisse meie põllumehed.

Teadmised  tulevad õppides ja kogemused omandame aastatega. Ühendades teadmised kogemustega,  saamegi ajapikku targemaks.

Ja kui juhtubki, et mõnikord on tuul vinge ja hommik vihmane ning kooli minna ei taha, siis leidke  põuest killuke suvesoojust. Ilm muutub  paremaks ja meel rõõmsamaks!

Õpilased, jätkugu teil kannatust sirguda ja „pead luua”! Õpetajatel ja lapsevanematel olgu tarkust ja kannatlikku meelt noort võrset teel teadmiste poole toetada. Et  noor inimene oleks pärast kooli lõpetamist valmis astuma   omapäi  maailma ning  omandatud  teadmisi rakendama.

Toredat ja edukat uut õppeaastat teile, head jõgevamaalased.

VIKTOR SVJATÕŠEV, maavanem

blog comments powered by Disqus