Sadulsepakutse omandanud esitlesid uue elu saanud mööblit

Viljandi kutseõppekeskuse sadulsepa eriala õpilased esitlesid Jõgeval Kesk-Eesti Ärikeskuses asuvas firma Mobecor mööblisalongis lõputöödena restaureeritud mööblit. Nägusama ja soliidsema väljanägemise saanud toole ja diivaneid hindas komisjon „väga hea“ ja „heaga“.

Sadulsepaõpilasi juhendasid Viljandi kutseõppekeskuse õpetajad Anneli Silm ja Ivar Jürimäe. „Kursusel alustas viisteist inimest. Lõpetajaid oli kaksteist. Õppetöö omapäraks on see, et õpetajad tulevad õppurite kodukanti. Sadulsepa- ja puutöötunnid toimusid Vaimastveres, kus on olemas vastavad õppeklassid. Teooriat omandati Jõgeval,“ ütles Anneli Silm, kelle kinnitusel olid õpilased väga teotahtelised ja motiveeritud ning mõistsid, et vana mööbel tuleb taastada võimalikult algupäraseks.  

„Kasuks tuleb see, et täiskasvanud inimene teab, mida soovib saavutada,“ lisas Ivar Jürimäe.

Terje Kaldma taastas uus-rokokoo ehk neorokokoo stiilis tooli, mille oli ostnud vanavarakaupmehelt. „Ootasin juba ammu võimalust osaleda sellisel kursusel. Väga hea on midagi oma kätega valmis teha. Kõige keerulisemaks osutus kindlasti vedrude sidumine. Selleks on ikka palju jõudu vaja. Ühtlasi maandab aga selline nokitsemine stressi ja kõik muud mõtted lähevad peast,“ rääkis naine.

Terje pojale Rain Vaikmäele oli südamelähedane vanaisa tigudiivani restaureerimine. „Vahel arutasime emaga, kuidas töö paremini välja tuleks,“ ütles noor mees, kes praegu töötab elektrikuna, kuid on Tartu kutsehariduskeskuses mööblitisleriks õppinud. „Sadulsepatöö jääb mulle arvatavasti hobiks,” ütles Rain.

„Tunne on hea. Tegin korda uhke tooli, mis pärineb teadaolevalt mõisast. Vanaaegsed asjad on mulle ammu armsad olnud, mulle meeldib neile uut elu anda,“ ütles Liia Stamm. 

Terje Amor taastas funkstiilis tugitooli. „Kavatsen korda teha ka samasse komplekti kuuluva tugitooli ja voodi,“ rääkis ta.

Uus-rokokoo stiilis tooli tegi korda ka Madli Kasemaa. „Tööks kulus ligi paar kuud, sest iga päev polnud võimalik sellega tegeleda. „Varsti kavatsen juba uue nikerdamise ette võtta,“ lubas naine ja kinnitas, et kõik kursusel osalenud tegid korda kaunist mööblit.

Hindamiskomisjoni kuulusid Viljandi kutseõppekeskuse õppeosakonna spetsialist Jaan Kabin, kutseõpetaja Kalmer Lind ning praktikakorraldaja Rein Soesoo. „Lõputöödega nägid kursuslased tublisti vaeva, aga küllap tundsid ka töörõõmu. Sadusepatöös on eriti oluline kannatlikkus ja soov töö lõpuni viia,“ märkis Kalmer Lind.

„Kursuse käigus renoveeritud mööbel jääb meie salongi vaatamiseks veebruari lõpupäevadeni,“ ütles firma Mobecor Jõgeva esinduse perenaine Asti Teder, kes ka ise sadulsepaks õppis.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus