Tabivere “Proov” läheb riigifestivalile

Homme algab Võrus Kandle seltsimajas XV harrastusteatrite riigifestival. Kolm päeva kestva festivali lõpetab Tabivere harrastusteatri lavastus “Proov”. Kui riigifestivalile pääsejad välja valiti, oli tegemist veel Jõgevamaa trupiga, nüüd aga juba Tartumaa trupiga: Tabivere vald läks ju teatavasti haldusreformi tagajärjel Tartu valla koosseisu. Ent Jõgevamaa teatrisõpradel on endiselt põhjust tabiverelastele kaasa elada: kunst ei tunne ju riigipiiregi, maakonna omadest rääkimata.

Riigifestivalile pääsejaid on viimasel ajal välja selgitatud mitte maakondlike ülevaatuste, vaid truppide saadetud videosalvestiste põhjal. Seekord jäi žürii sõelale 17 lavastust, mida mängitakse kolmel päeval. Tabiverelaste “Proov” on pühapäevaõhtune viimane etendus.

“Usun, et meid pandi sihilikult lõppu, sest meie tükk räägib teatritegemisest,” ütles “Proovis” Lavastajat kehastav tuntud harrastusnäitleja ja -lavastaja Janek Varblas, kes põhitööd teeb Palamuse kihelkonnakoolimuuseumis.

Janno Puusepa kirjutatud “Proovi” tegevus toimubki X rahvamajas Y harrastusteatri viimases esietenduse eelses proovis ning selle ajal juhtuvad peaaegu kõik lavastajat närvi ajavad asjad, mis üldse juhtuda võivad. Lavastaja seisukohalt on see traagiline, saalist vaadatuna aga hullupööra naljakas.

“Proovi” tõi Tabivere harrastusteater välja oma kahekümnendaks sünnipäevaks ja tüki esietendus oli 2016. aasta 4. detsembril. Vahepeal pole lavastus küll jõude seisnud, vaid sellega on antud külalisetendusi mitmes maakonnas, ent enne riigifestivali võeti siiski lavastaja Tõnis Lepa juhendamisel ette mõned taastusproovid.

“Osa asju läheb ajapikku meelest või kujuneb teistsuguseks, seepärast tuleb need festivalietenduse eel üle täpsustada,” sõnas Janek Varblas.

Eesti Harrastusteatrite Liidu juhatuse jõgevamaalasest liikme Tiina Tegelmanni sõnul on Tabivere harrastusteatril riigifestivalil head šansid edukalt esineda, sest “Proov” on hea, meisterlikult lavastatud ja mõnusa huumoriga tükk, kus on ka head näitlejatööd.

Riigifestivali lavastusi hindavad Toomas Lõhmuste, Rait Avestik ja Urmas Lennuk. Etendused on kõigile tasuta.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus