Kuumalaine lõppes äikesetormiga

Eestimaale ebatüüpiline pikk kuumalaine lõppes pühapäeva õhtul äikesetormiga, mis tegi kõige suuremat laastamistööd Lääne-Virumaal, ent ei jätnud räsimata ka Jõgevamaad.

 

Lõuna-Eesti Päästekeskuse Jõgevamaa operatiivkorrapidaja Guido Kokka sõnul puhkes Põltsamaa vallas Võisiku külas pühapäeva õhtul tulekahju. Ilmselt äikese tõttu süttinud garaaž hävis, sellega kokku ehitatud elumaja sai tõsiseid tule-, suitsu- ja veekahjustusi ning osaliselt hävis ka elumaja katus. Operatiivkorrapidaja sõnul olid telefoniliinid väga hõivatud, mis tulekahjust teada andmist takistas.

Saare vallas Halliku külas süttis äikeselöögist puu, mis siiski enne päästjate kohalejõudmist kustus. Jõgevamaal eemaldati teedelt 12 tormituule tõttu maha langenud puud, neist 10 Palamuse vallas. Lõuna-Eesti Päästekeskuse teatel oli Jõgevamaal ühtekokku kuus väljakutset, sest Guido Kokka sõnul sõitsid päästjad ilma vahepeal depoosse tagasi pöördumata ühelt sündmuspaigalt teisele ja mitmed sündmused mahtusid seetõttu ühe väljakutse alla. Paljudest sündmustest aga ei saadudki teada anda, sest telefoniühendust lihtsalt polnud. Paljudes kohtades aitasid inimesed ise päästjate abita teedelt murdunud puid eemaldada.

Eesti Energia pressiesindaja Marina Bahcmanni sõnul  jäi Eestis tormituule ja äikese tõttu ilma vooluta üle 30 000 majapidamise. Jõgevamaal oli ilma vooluta majapidamisi eile ennelõunal 4072. Samuti oli siis maakonnas rivist väljas 18 alajaama. Marina Bachmanni sõnul oli veel eile olukord pingeline, ent stabiilne. Brigaadid olid rikkeid kõrvaldamas ning esimeses järjekorras asuti taastama kannatada saanud kõrgepingeliine.

Nukker pilt

Kõiki üleeilse tormiga Jõgevamaal murdunud puid, viga saanud katuseid ja äralennanud kasvuhooneid on ilmselt võimatu kokku arvata. Nukker pilt avanes pärast tormi näiteks Palamuse aleviku südames kaitsealuses pargis, kus tuul oli ridamisi puid murdnud. Kiriku juures murdunud puud olid häda teinud ka kiriku kivikatusele. Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi juurde kuuluv nn Tootsi saun sai aga puuga otse pihta ning sellele tuleb nüüd päris uus katus ehitada. Et tegemist on mõõtmetelt üsna väikese hoonega, ei pidanud muuseumi direktor Arne Tegelmann kahju just märkimisväärseks. Hästi läks ka pargis seisval laululaval: seegi sai ühest otsast puuga pihta, ent jäi terveks.

Kurja tegi torm Palamuse valla teisteski suuremates asulates  — Luual ja Kaareperes.

„No ellu jäime,” kommenteeris pühapäevaõhtusi sündmusi Luual sealse metsanduskooli direktor Haana Zuba. „Aga sissepääs sellesse õue, mida ümbritsevad mõisahoone, klubi, vana ühiselamu ja õppehoone, oli esmaspäeva hommikul küll praktiliselt olematu. Ühiselamu katusenurk sai natuke kannatada ka. Puid murdis torm nii mõisapargist, nulualleelt kui ka Prossa alleelt, nii et koristamist on meil siin mitmeks päevaks. Kahjustusi on arvatavasti ka metsanduskoolile kuuluvates metsades, ent neid me täna veel üle vaatama ei lähe.”

Eile kella 15 ajal Luual igatahes elektrit veel polnud.

„Tore, et kooli sisse astujad ikka dokumente toomas käivad, muidu elaksime justkui pommiaugus ega teaks üldse, mis mujal maailmas sünnib,” ütles Haana Zuba.

Kaareperes oli murdunud puuharu kukkunud kiriku katusele, ent enne puu eemaldamist oli raske öelda, kas ja kui palju katus selle tagajärjel kannatada on saanud.

Torma vallavanema Riina Kulli sõnul oli Torma vallas pärast tormi kõige hullemas seisus kalmistu, kus torm hulga põlispuid oli murdnud. Kannatada said ka Torma mõisapark ja Vaiatu park.

„Terve vald on elektrita, kauplused peale ühe Sadala poe suletud ja tavaline elurütm häiritud,” ütles vallavanem eile hommikupoolikul. „Aga õnn, et ükski inimene viga pole saanud. Lehmad suurfarmides lüpsmata ka ei jää, sest seal on elektrikatkestuste puhuks generaatorid.”

Kapp vastu seina

Jõgeva vallas Vägeva külas asuvas Vidriku talus oli suur puu tabanud otse taimekaitsetöödeks kasutatava pritsi mahutit, mis tuleb uue vastu välja vahetada. Sealsamas kõrval seisnud traktor oli küll justkui lahingõppusteks puudega maskeeritud, ent samas esmavaatlusel vist kahjustustest pääsenud. Eluhoone läheduses kasvanud vana suure kase oli tormituul otse tüvest suhteliselt maapinna lähedalt pooleks murdnud. Veidi eemal kasvanud umbes saja aasta vanuse täies elujõus tamme aga oli tuulehoog ühelt poolt koos juurepahmakaga maapinnast lahti kangutanud, ent samas oli see puu vastu teist tamme vajununa tegelikult suhteliselt kahjustamata.

Õnneks võttis Göran Raus just eelmisel talvel  maha maja kõrval kasvanud suure tamme. Esmaspäevane torm oleks peremehe sõnul selle maha murdnud ja maja peale lükanud. „Puu oli juba seest täiesti mäda,” osutas peremees puust alles jäänud kännu keskmisele osale, eemaldades sellelt sinna katteks pandud lillealuse. Peremehe sõnul toimus kõik äkki ja ootamatult hetkel, mil tema kombainiga põllul vilja oli koristamas. „Ilm oli kuidagi soojusest sume ja pilvi polnud kusagil näha, et tormiohtu aimata,” kõneles Vidriku talu peremees.

„Ootamatult tõusnud tormituul ja äge vihmahoog sundisid viljakoristuse lõpetama. Sain veel kombaini ümber pöörata ja lasin punkris olnud vilja autokasti. Tegelikult tuli selleks kombain autost tavapärasest tunduvalt kaugemale manööverdada, sest marutuul oleks muidu vilja teisele poole autot kandnud,” jutustas Göran Raus. Esimesena tõttas ta hoopis viljakuivati juurde, et selle uksed kinni panna. Seda, mis maja ja kõrvalhoonete juures aset leidis, jõudis peremees vaatama minna alles siis, kui äkiline tormituul oma töö juba teinud oli.

Tugevat laastamistööd oli tormituul teinud ka Vägeva raudteejaama läheduses. Vägeval suvekodu omava tartlase Vaido Suimetsa sõnul ei jätnud tormituul puutumata  tema sealsamas lähedal asuvat erametsa. „Sain metsa alles hiljuti kenasti korda, nüüd oleks sellest nagu sõda üle käinud,” laiutas peremees käsi. Samas eemaldas ta raudtee kohale langenud hõbepaju. „Olen ise kakskümmend aastat raudteetööga tegelenud ja seetõttu tean, millist ohtu murdunud puud endast raudteele kujutavad,” rääkis ta.

Vägevalane Jüri Rauts oli  enda sõnul just maja juures, kui tormimöll lahti läks. Käru äsja üles võetud sibulatega jõudis ta kuuri alla lükata, kui nägi, kuidas tuulehoog hoovil seisnud kapi nagu kaardimajakese maast lahti tõstis ja vastu kuuriseina virutas.

Taolisi ja hullemaidki lugusid võivad pühapäevaõhtuse tormi kohta rääkida kindlasti paljud jõgevamaalased. Samas ähvardavad sünoptikud meid juba selle nädala lõpus uue kuumalaine ja sellele järgneva uue tormiga. 

TOOMAS REINPÕLD

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus