Talvised hetked

Jõgeva kultuurikeskuses saab selle aasta lõpuni vaadata Johannes Haava fotonäitust “Talvised hetked”. Teenekas fotomees on välja pannud põhiliselt maastikupilte ja linnavaateid, ent näha saab ka kunstipäraselt jäädvustatud mõisahooneid ja kirikuid.

Johannes Haav tõdes, et see näitus jäänuks ilmselt olemata, kui Lääne-Virumaal tegutsev Laekvere rahvamaja poleks teda aasta tagasi talveteemalise fotonäitusega esinema kutsunud. Et näitusekomplekt nii või naa olemas oli, tasus see nüüd, mil talv taas tulemas, ka kodulinna rahvale vaatamiseks välja panna.

“Laekvere rahvamajaga on mul ammused sidemed: esinesin seal kümmekond aastat tagasi oma vanausuliste teemalise näitusega. Ju nad mind siis mäletasid, et eelmisel aastal taas minu näitust oma ilusasse majja soovisid,” ütles Johannes Haav.

Et korralikku lund pole siinmail viimastel talvedel olnud, tuli tal talveteemalise näituse tarvis pilte otsida enamasti vanematest kataloogidest. Osa fotosid on jõgevalastele tuttavad Johannes Haava koostatud ja kujundatud kalendritest: neid on ostetud paljudesse kodudesse.

Ülehomme kuulutatakse Jõgeval teatavasti välja jõulurahu. Üks Johannes Haava näitusepiltidest meenutab sama sündmust, aga aastast 2014. Kohalikest, st Jõgeva motiividest on pildile jäänud ka Betti Alveri park luulepäevade aegses tuledesäras, pühademunana särama pandud Jõgeva bussijaam jne. Jõgevat kui külmalinna iseloomustab pilt, millel suits korstnatest otsejoones üles tõuseb – nagu vaiksetel pakaselistel päevadel ikka.

Linnalooduse kõrval on fotomees jäädvustanud ka metsikumat talvist loodust: Põltsamaa jõge, rabamaastikku, devoni liivakivi paljandit Kallastel, vaadet Laiuse mäelt jne.

“Laiuse mäelt sellist pilti, nagu näitusel on, enam teha ei saagi, sest võsa on vahepeal peale kasvanud,” selgitas Johannes Haav.

Õhtutuledes Kuremaa lossi jäädvustamiseks võttis ta omal ajal ette spetsiaalse sõidu. Ja sai just sellise pildi, nagu soovis. Jõululikku meeleolu lisavad näitusele kirikute (Kursi, Lohusuu, Avinurme jt) fotod. Mõned loomadki on pildile jäänud: näiteks Pilistvere pastoraadi kass ja viis pontsakat kutsikat.

“Kutsikate omanik soovis neist pilti, mina olin aga parasjagu kultuurikeskuse jõulumaal fotopäkapiku ametit pidamas. Jäädvustasingi siis kutsikad jõuluvana toa jõululises keskkonnas,” meenutas Johannes.

Kes mujalt jõulumeeleolu ei leia, see võibki minna Johannese näitusele: seal on seda küllaga.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus