Kahekümnes Põltsamaa käsitöölaat. Juubelihõnguline

Tänavune kahekümnes Põltsamaa käsitöölaat möödus taas käsitööga kauplejate ja isetegevuslaste rohkel osavõtul. Laadalt sai osta kindaid-sokke, vaipu ja toidukaupu, küllap leidsid paljud laadalised sealt ka midagi niisugust, mis jõuluvana kotti kingituseks sobib.


Palamusel Päivapäike OÜ savikoda pidav Kaja Ivask lausus, et tema on Põltsamaa käsitöölaadal esimest korda kauplemas. Umbes poole päeva peal hindas ta kauplemistulemust päris heaks ja kinnitas, et Põltsamaale tasus keraamikat müüma tulla. Kõige paremini läksid kaubaks mittetraditsioonilised torutassid. Sellistes tassides võib pakkuda kohvi, kakaod ja teed, samuti võib nendest serveerida magustoitu. Või ka šampust juua.

Kaja Ivaski sõnul tuli jõuludeks juba varakult valmistuma hakata ja savikojas rohkem tööd teha kui muul ajal. Käesoleval nädalal läheb ta oma keraamikatoodetega Betti Alveri muuseumi õhtumüügile.

Inimestele meeldivad tikandiga džemprid

Eelmisel aastal parima Põltsamaa käsitöölaada müüja tiitli pälvinud kauneid tikandeid tegev Eire Kulbin oli käsitöölaadal kauplemas kolmandat korda. Käsitöömeistri sõnul läks tal seekordsel laadal lausa superhästi. Paljud inimesed on ta laadakauplejate seast ekstra üles otsinud. Kõige paremini läksid tikanditega kaunistatud esemetest kaubaks džemprid. Ka üks uhke kleit oli temalt ennelõunal ära ostetud.

Enamjaolt on tikanditega kaunistatud esemed ikka naisperele mõeldud, aga laadapäeval osteti temalt siiski üks kalamehekott. Lisaks džempritele ja kleitidele oli Eire Kulbinil laadalistele pakkuda T-särke ja vöösid, samuti kinkekaarte, mille eest kaardi omanik saab tema käest mõne toote osta või tellida.

Mesi toetab muusikakooli kitarriosakonda

Aulike Miljand ja Reelika Uisk oli laadal kauplemas nii käsitöö kui Siimu Fondi meega. Aulike Miljandi sõnul on ta asutatud Siimu nimelise kitarrifondi, mis toetab Põltsamaa muusikakooli kitarriosakonda. Meest saadud tulu läheb kitarrifondi. Sellest makstakse igal õppeaastal ühele muusikakooli õpilasele stipendiumi ning korraldatakse kitarrieriala õpilastele motivatsiooniüritusi.

Mesi saadakse Ojatare talust Põltsamaa lähedalt Esku kandist. Aulike Miljandi sõnul on see väike mesila, kust saadakse mett peamiselt oma tarbeks ja natuke müügiks. Käsitöötoodetest pakkusid Aulike Miljand ja Reelika Uisk kindaid, vöösid ja veel mõningaid naiselikke tooteid.

Kärt Otsus, Marleen Mikk ja Iris Pook olid laadal kauplemas taimeseaderingis valminud käsitööga. Tüdrukutel oli laadalistele pakkuda samblast valmistatud kuusik, tähti, pärgi ja muidki jõuluteemalisi esemeid. Kärt ja Marleen tõdesid, et laadal on vahva kaubelda ja inimestega suhelda. Tüdrukute hinnangul oli just lõuna paiku kõige rohkem rahvast liikumas ning nad arvasid, et küllap leidub ka nende jõulukaunistustele ostjaid.

Väikeste pagarifirmade tooted laadal popid

Saaremaa käsitööleibadega laadal kaubelnud Tanel Koor ütles, et Saaremaal on mitmeid tublisid pagareid, kes kodusel viisil leiba küpsetavad. Kolm suuremat nende seas on Saare Leib, Karja Pagar ja Muhu Pagarid. Need leivad on maitseomadustelt sellised, missuguseid kauplusest tavaliselt ei leia. Suurtes kauplustes on pikad riiulid leibu täis ja väikeste pagarifirmade tooted lihtsalt kaovad suurte pagarifirmade toodete sisse ära. Tanel Koor lausus, et nemad on Saaremaa leivatoodete edasimüüjad firmast Leiba ja Tsirkust. Humoorikas nimi tuleneb sellest, et nad pakuvad Saaremaal valmivaid pagaritooteid peamiselt laatadel. Laatadel saab klientidega silmast-silma juttu ajada, neid nõustada ning tooteid degusteerida.

Tartumaalt tulnud Aigi Jukk lausus, et tema mees on Põltsamaalt pärit ja sellest Põltsamaa jõululaadale tuleku idee tekkiski. Temal oli laadalistele pakkuda arendavaid mänguasju ja jõuluehteid. Esimene pool päevast oli väga hästi möödunud ning ta tõdes, et Põltsamaale tasus tulla.

Lahtiste silmadega tasub ringi käia

Naise sõnul tuleb ideede hankimisel lihtsalt lahtiste silmadega ringi käia ja vaadata mida teised käsitöömeistrid teevad ning sellele oma nägemus juurde lisada. Aigi Jukk on praegu lastega kodus ja arvas, et võikski käsitöötegemise endale n-ö päristööks kujundada. Naise sõnul talle Põltsamaa käsitöölaadal väga meeldib, sest see on väike mõnus laat koos kohviku, esinejate ja mõnusa laadameluga.

Vaibakuduja ja kudumise juhendaja Ly Sepri oli laadal kauplemas Võisiku erihooldekodu klientide valmistatud kaltsuvaipadega. Sepri sõnul erivajadustega inimestele vaibakudumine meeldib ja nad teenivad sellega endale taskuraha. Paraku pole teada, kui kaua Võisikul veel vaibakudumisega tegeleda saab. Kõik vaibad on mustri ja enamasti ka suuruse poolest erinevad. Vaipasid tehakse väga erinevas laiuses alates 55 sentimeetrist kuni 1,4 meetrini välja. Vaipade pikkus ulatub päris lühikestest enam kui kahe meetrini. Vaibameistri sõnul on Põltsamaa inimesed alati nende vaipasid hinnanud ja ostnud.

Heino Seljamaa esines laste ees kohverteatri etendusega. Nagu käsitöö tegijatelgi, on ka tema kohverteatril jõulueelsel ajal käed-jalad tööd täis. Etendusi toimub Valgast Tallinnani. Nukunäitleja lausus, et võib-olla tundub see mesijutuna, aga lapsed on täiesti fantastiline publik. Nad ei häbene etenduse käigus vahvaid vahemärkusi teha. Heino Seljamaal tuleb nukuteatri etendusi anda paljudes paikades, pühapäeval esines ta Tallinnas Pelgulinna üles pandud telgis. Kuid laupäeva õhtul lubas ta ise teatrikülastajaks olla. Nimelt oli tal veel viimasel minutil õnnestunud saada pilet Elmo Nüganeni etendusele “Kirsiaed.”

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus