Isetegijad käisid madjaritemaal

Juuli viimastel päevadel jõudis Maarja-Magdaleena segakoor tagasi Ungarist, kus peeti rahvusvahelist folkloorifestivali.

Reis võeti ette koos Luua line-tantsijatega, Torma segakooriga Sõbrahing ja mõnede Saare valla segakoori  Serviti lauljatega.

“Ühise esinemiskava seadsid tervikuks kooride dirigendid Liia Koorts ja Mare Talve, tantsud seadis Gerda Nõmmik. Kokku anti kolm kontserti,  kus   tutvustati eesti heliloojate loomingut, lauldi   ungari rahvalaule ja esitati  line-tantse.

Meiega koos esinesid veel  Horvaatia, Türgi ja Ungari kollektiivid,” rääkis Maarja rahvamaja juhataja Tiia Pärtelpoeg, kes tunnistas, et arvukatele esinemistele ning teiste maade isetegevuskollektiivide etteastetele oli lisaboonuseks tutvumine arvukate vaatamisväärsustega nii  Poolas kui  Ungaris. 

“Esimesel päeval oli võimalik imetleda Varssavit,  kus ka ööbisime. Teisel päeval   külastasime aga    Wieliczkas enam kui 700 aasta vanust soolakaevandust 106 m sügavusel  (kaevandus ise on üle 300 m sügav), millest on tänapäeval tehtud turismi- ja meelelahutusobjekt.  Endisse kaevandusse on rajatud kirikud, kauplused, tegutsevad restoranid. Ka  sanatooriumid, sest sooladerikas õhk ravib.

Suures Legendi saalis ja Püha Kuninga kabelis imetlesime soolakristallidest skulptuure ja lühtreid. Esitasime ka laulu, mis kõlas seal imekenasti.

Kunagi vinnati aga  sool siit mitmesaja meetri sügavusest üles käsitsi,” jagas Tiia muljeid.

Kolmandal reisipäeval jõuti Budapesti, kus tehti giidi juhatusel kaasa äärmiselt huvitav linnaekskursioon.  

Ühiskontsert mõnusate basseinide lähedal  

Kui senini olid eestlased ööbinud hotellides Poolas ja Budapestis, siis kolmanda reisipäeva õhtuks  saabuti Röszkesse, väiksesse asulasse Szegedi linnakese lähedal.

“Tõeliseks naudinguks oli suplemine  termaalveega täidetud basseinides Morahalomis. Kompleksis olevad basseinid asusid nii õues  kui siseruumides, nende mineraaliderikas vesi on tervistav  ja 38 kraadi soe.

Seal saime  lõõgastuda  nii enne kui ka pärast esinemist kuuma päikese all. Morahalomis andsime oma esimese kontserdi koos türklaste ja horvaatidega,” jutustas Tiia Pärtelpoeg, kelle sõnul ei jäänud reisilistel maitsmata ka ungari veinid.

Festivalikontsert anti Lõuna-Ungaris Tisza jõe kallastel asuvas Csongradi linnas. Esinemisele eelnes rongkäik, mille käigus eri maade kollektiivid ennast tutvustasid.

“Kui rongkäigu ajal tundus linn rahvast peaaegu  tühi olevat, vaid siin-seal nägi tänavanurkadel tervitajaid ja lehvitajaid, siis  vabaõhulava tribüün täitus kiiresti.  Publik võttis esinemise väga soojalt ja südamlikult vastu,” jagas Tiia muljeid  suurejoonelisest kontserdist.

Veel jõuti külastada Bugacpusztat, kus jälgiti põnevat ratsakarjuste etendust, maitsti toite ehtsast ungari köögist ja kuulati sinna juurde ungari rahvamuusikat.  

Ööd laulu ja tantsuga

“Õhtud ja ööd olid soojad ja sumedad, magada ei raatsinud keegi. Koos türgi ja horvaadi isetegevuskollektiividega lauldi-tantsiti hotelli õuel päikesetõusuni. Õppisime ka üksteise seltskonnatantse ja ringmänge,” jutustas Tiia, kelle kinnitusel oli kultuurireis võrratu.

“Nägime ja kogesime väga palju ilusat, suur reisiväsimus ununes aga üsna pea,” rääkis rahvamaja juhataja, kinnitades et äsjased reisimuljed  annavad indu ja energiat ka tuleval suvel midagi sama sisutihedat ette võtta.

Küsimusele, milline oleks reisimuljete lühikokkuvõte, vastas Tiia loeteluga: “Budapest, Tisza, Doonau, termaalveebasseinid, tšaardaš, mustlased, guljašš, paprika, pusta, päevalillepõllud, Karpaadid, soolakaevandus, vein, soe aplaus pärast esinemisi, hea reisiseltskond  ja ka uskumatult õudne äikesetorm,   mis meid koduteel Leedus ja Lätis  saatis.”

i

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus