Saskia Alusalu kindlustas Calgarys olümpiakoha

Kiiruisutaja Saskia Alusalu saavutas Calgarys peetud MK-etapil ühisstardiga sõidus neljanda koha ning kindlustas endale koha Pyeongchangi olümpiale sõitvas Eesti koondises. Olümpiale pääsule väga lähedale jõudis ka Marten Liiv, kes parandas 1000 meetri distantsil taas Eesti rekordit.


Kiiruisutamises jagatakse Pyeongchangi olümpiakohad ametlikult välja küll alles sel nädalavahetusel toimuva Salt Lake City MK-etapi järel, kuid juba praegu võib öelda, et viiekümneaastase vaheaja järel on taliolümpiamängudel esindatud ka Eesti kiiruisutamine.

Saskia Alusalu tegi Calgarys ühisstardiga sõidus nii poolfinaalis kui ka finaalis taktikaliselt väga küpsed sõidud ning neljanda koha eest teenitud 60 MK-punkti annavad talle viimase arvessemineva etapi eel üheteistkümnenda koha, olümpiale pääseb punktitabeli 24 paremat.

“Olen väga õnnelik ja rahul, et olümpiapilet on vähemalt ühel distantsil kindel,” ütles Saskia Alusalu. “Olen saanud teistelt uisutajatelt, treeneritelt ja kaasaelajatelt väga palju õnnitlusi ning tunnustavaid sõnu julge otsuse eest.”

Juba laupäeval sõidetud poolfinaali alustas Saskia Alusalu aktiivselt ning tegi 16 ringi pikkuse distantsi teise ringi algul katse peagrupist lahti rebida. Kuigi mõned konkurendid suutsid temaga kaasa minna, õnnestus Alusalul säilitada koht sõidu liidrite hulgas ning neljanda ringi järel toimunud vahefinišis võtta venelanna Jelizaveta Kazelina järel teine koht. Teenitud kolm punkti tagasid lõpuks seitsmenda koha ning pääsu kuueteistkümne finalisti hulka.

Pühapäevases finaalis täitis Saskia Alusalu treener Tristan Loyʼga tehtud plaanid aga sajaprotsendiliselt. Taas teise ringi algul grupist spurtinud eestlannaga keegi kaasa minna ei suutnud ning varsti edestas Alusalu järgnenuid juba rohkem kui kahesaja meetriga. Eesti parim naiskiiruisutaja läbis esimesena nii neljanda kui ka kaheksanda ringi järel olnud vahefiniši ning teenis kokku kümme punkti.

Kümnenda ringi järel möödusid Alusalust vahespurdi teinud Claudia Pechstein (Saksamaa), Elena Möller Rigas (Taani) ja Mia Manganello (USA), nende kannul üksinda sõites läbis Alusalu kaheteistkümnenda ringi järel olnud vahefiniši neljandana, peagrupi poolt püüti ta kinni aga alles enne viimast ringi.

Pechstein ja Möller Rigas jäidki lõpuni ette, kolmanda koha sai peagrupi eesotsas lõpetanud Nana Takagi (Jaapan). Saskia Alusalu tuli üle lõpujoone küll viimasena, kuid ühisstardi reeglite kohaselt loeb lõpuajast rohkem distantsil näidatud aktiivsus. Alusalu poolt vahefinišites kogutud kümnest punktist suutsid enamat vaid lõpufiniši kolm paremat (finiši kolm paremat saavad vastavalt 60, 40 ja 20 punkti, vahefinišite kiirematele antakse aga 5, 3 ja 1 punkti).

“Vahefinišipunktide noppimine oli varem paika pandud plaan,” lausus 2015. aasta MM-il ühisstardiga sõidus kümnenda koha saanud Alusalu. “Oli teada, et see on riskantne otsus, aga nagu öeldakse, kes ei riski, see šampust ei joo,” lisas ta naerdes. “Et võtsin kahest vahefinišist maksimumpunktid, siis teadsin, et lõpus on mu ainsaks eesmärgiks jooksikutelt mitte ringiga saada, muidu kaotad kogutud punktid.”

Saskia Alusalu tegi Calgarys õnnestunud etteasted ka 3000 ja 1500 meetri distantsil. 3000 meetris lõpetas ta ajaga 4.07,76, ületades senise Eesti rekordi 6,06 sekundiga. 1500 meetri distantsil jäi tal napilt puudu kahe minuti piiri alistamisest, lõpuaeg 2.00,64 on senisest tippmargist 1,8 sekundit kiirem.

“Hooaja esimese poole tippvormi planeerisimegi just Põhja-Ameerika MK-etappideks,” ütles Alusalu. “Seega olen väga rahul, et plaanide teostamine õnnestus. Enesekindust lisas kindlasti seegi, et olin võimeline vaid poolteist tundi pärast ühisstardiga sõitu parandama Eesti rekordit ka 1500 meetris. Vahel on lihtsalt vaja kinnitust, et oled võimeline rohkemaks, kui ise arvad. 3000 meetri rekordi üle oli küll väga hea meel, aga selle ajaga jääb ikkagi vist natuke puudu, et ka sel distantsil olümpiale pääseda. Kiiruisutamises on hetkel tõesti väga tihe konkurents ning OM-il palju kohti ei ole.”

Saskia Alusalu läheb endast parimat andma ka Salt Lake Citys. “Eks ole näha, kuidas ma olen võimeline taastuma kolmest pingelisest võistluspäevast ja neljast stardist,” lausus ta.

Eesti parim meeskiiruisutaja Marten Liiv startis Calgarys kahel distantsil. 1000 meetris lõpetas ta ajaga 1.08,70 ning parandas kaks nädalat varem samal ovaalil püstitatud Eesti rekordit 62 sajandikuga. B-divisjonis 36 startinu seas 14. koha saanud Liiv kerkis kõrgele kohale ka olümpiale kvalifitseerumise nimekirjas.

1000 meetris pääseb Pyeongchangis starti 36 meest, neist 20 selgub MK-punktitabeli ning 16 MK-etappidel näidatud aegade põhjal. Punkte mitteteeninud uisutajatest on Liivi aeg hetkel kaheksas, kokku on ta 28. positsioonil. 1500 meetris mõõdeti Marten Liivi ajaks 1.47,55, mis jäi tema parimale alla 1,18 sekundiga. Samas on adaverelasel lootust olümpiale pääseda selgi distantsil, sest ka selle ajaga on ta hetkel esimesena joone all.

Salt Lake Citys stardib Marten Liiv kolmel distantsil. “Üritan 1500 meetris sõita paremini kui Calgarys, võib-olla õnnestub see ka 1000 meetris,” ütles ta. “Lisaks teen kiiruse parandamiseks kaasa ka 500 meetris.”

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus