Põltsamaa jalgpallurid olid kogu hooaja kõrges konkurentsis

Lõppenud hooajal esinesid Jõgevamaa noortest jalgpalluritest kõige silmapaistvamalt Põltsamaa SK Motiiv neiud, kes pälvisid U17 vanuseklassi Eesti meistrivõistlustel hõbemedali ning said teise koha ka U13 vanuseklassi alagrupiturniiril.


SK Motiiv treener Silver Nõmmiksaar rõhutas hooaega kokku võttes, et klubi jaoks oli tegemist siiski üleminekuaastaga. “Vanemas vanuserühmas tegelesime pigem otsade kokkutõmbamisega, noorema rühma tüdrukud tegid aga alles oma esimese võistlushooaja,” lausus Nõmmiksaar. “Kokkuvõttes kujunes sellest aga täiesti korralik ja edukas hooaeg ning sellega võib igati rahule jääda, et suutsime võtta peaaegu maksimumi. See aasta oli nagu pilk tulevikku, et näha, mis klubist edaspidi saab.”

Medalita jäädi ülinapilt

Möödunud aastal püsis SK Motiiv neidude U17 vanuseklassi meistrivõistlustel viimase vooruni kullakonkurentsis, lõpuks jäädi aga ülinapilt medalita. Mullu Põltsamaad esindanud palluritest sai tänavu selles vanuseklassis kaasa lüüa vaid neli mängijat ning seetõttu otsustati jõud ühendada Suure-Jaani Unitedʼiga.

Ühendvõistkonda kuulusid Motiivi jalgpalluritest eelmisel aastal kogu liigahooaja kaasa teinud Chrystal King, Anette Laureen Linnuste, Sandra Vaher ja Mairi Pelisaar, Suure-Jaani panustas nooremate mängijatega.

“Võistkond oli liigas üks nooremaid ning seetõttu ei osanud me Suure-Jaani treeneri Sergei Vassiljeviga võimalikku tulemust prognoosida ja eesmärke seada,” ütles Silver Nõmmiksaar. “Üllatuslikult hakkasid siiski kohe algul tulemused tulema ning hooaja lõpuni olime suures mängus sees. Medaliheitlus oli põnev kuni viimase vooru viimaste minutiteni.”

Viimases voorus kaotas Suure-Jaani United/Põltsamaa võõrsil Tallinna JK-le Legion 0:1, samuti kõrges konkurentsis olnud JK Tabasalu ei suutnud aga enamat 1:1 viigist Nõmme Kaljuga. “Kui oleksime suutnud viigivärava lüüa, oleksime tulnud meistriks; Tabasalu võidu korral oleksime aga jäänud kolmandaks,” rääkis Nõmmiksaar viimase hetkeni õhus olnud võimalustest.

Hõbemedali võitnud SK Motiiv jalgpalluritest oli Chrystal King 22 tabamusega ühendvõistkonna edukaim väravakütt, Sandra Vaher lõi 13 ning Anette Laureen Linnuste 4 väravat.

“Heast kohast ei tasu siiski pilvedesse tõusta,” jääb treener siiski rahulikuks. “Eesti noorte jalgpallis on aastakäigud natuke ebaühtlased ning mulle tundub, et eelmisel aastal oli liiga tänavusest tugevam, nüüd sellist kvaliteeti ei olnud. Mullu meiega võrdselt mänginud Saku Sportingu tüdrukutest moodustatud naiskond sai tänavu kindla esikoha naiste teises liigas, meile toona alla jäänud Lasnamäe Ajax tõusis tulevaks hooajaks aga juba meistriliigasse.”

Rahvusvahelisi kogemusi jagus

Põltsamaa jalgpallurid mängisid tänavu ka Eesti U19 ja U17 vanuseklasside koondistes ning kuulusid naiste meistriliigas kaasa löönud Noortekoondise koosseisu.

“Rahvusvahelist mängukogemust kogunes tüdrukutel sel aastal palju,” lausus Silver Nõmmiksaar. Mariana Kees mängis U19 vanuseklassi ning Chrystal King ja Anette Laureen Linnuste U17 vanuseklassi Eesti koondises Euroopa meistrivõistluste valikmängudes, kolmekesi kuulusid nad aga ka U18 koondisse, kes osales tänavu suvel UEFA turniiril.

Kolm koondislast ning Sandra Vaher ja Eneli Penijäinen esindasid Noortekoondist meistriliiga mängudes. “Sandra Vaher lõi ka värava, kui Tartu Tammeka üle saavutati hooaja ainus võit,” ütles tänavu ka Noortekoondise abitreeneri rollis olnud Silver Nõmmiksaar. “Tolle kohtumise esimene poolaeg oli üldse Noortekoondise parim esitus, mida mina näinud olen. Oma tänavuste sooritustega tõusis ka Sandra koondise treenerite vaatevälja.”

Treeneri hinnangul tegi korraliku hooaja ka Motiivi üks nimekamatest mängijatest, tänavu Eesti tippklubi Pärnu JK ridadesse kuulunud 17aastane Mariana Kees. “Ta tegi kogu hooaja kaasa esiliigas esikoha võitnud Pärnu duubelnaiskonnas ning sai kirja ka esimesed mängud esindusnaiskonnas, kuuludes seega mängijate hulka, kes pärjati Eesti meistritiitliga,” lausus Silver Nõmmiksaar. “Pärnu esindusnaiskonnaga tegi ta kaasa ka kogu ettevalmistuse augustis toimunud naiste UEFA Meistrite Liiga alagrupiturniiriks, kus Pärnu JK kohtus Hollandi, Belgia ja Läti meistritega. Mänguaega Mariana neis kohtumistes küll ei teeninud, aga superkogemuse sai ta selles protsessis osaledes kindlasti.”

Meistriliiga klubis alustas tänavust hooaega teinegi Motiivi kasvandik, samuti 17aastane Kristiina Aria. “Kristiina tegi Tartu Tammeka ridades kaasa kaheksas meistriliiga mängus ning lõi ka ühe värava. Lisaks mängis ta ka teises liigas Tammeka duubelnaiskonnas, hooaja lõpus on aga seis kahjuks selline, et ta on jalgpalliga lõpparve teinud,” ütles Silver Nõmmiksaar.

Järelkasvust Põltsamaal puudust ei ole

Järelkasvust Põltsamaa väikeklubil siiski puudust ei ole, tänavu tegid esimesed suured sammud tippjalgpalli poole U13 vanuseklassi tüdrukud ning esmakordselt avati ka poiste treeningrühm.

“Tüdrukute noorem vanuserühm tegeles siiani jalgpalliga rohkem hobikorras, tänavu oli selles mõttes neil esimene tõsine aasta,” lausus treener.

U13 vanuseklassi üle-eestilise klubide turniiri võistkonnad olid jagatud kolme alagruppi, Põltsamaa SK Motiiv sai oma grupis Viimsi MRJK järel ning Tartu JK Tammeka, Tallinna FC Flora ja FC Elva ees teise koha. Põltsamaalased olid kogu hooaja jooksul seejuures ainsad, kes suutsid korra Viimsi tüdrukuid võita.

“Martin Reimi jalgpallikooli tüdrukute võistkond on praegu ilmselgelt selle vanuseklassi number üks Eestis,” lausus Silver Nõmmiksaar. “Hooaja lõpus toimus ka kokkuvõttev turniir, mille Viimsi võitis samuti kindlalt. Meie osalesime mõned päevad varem Sakus toimunud rahvusvahelisel turniiril ning liigse koormuse vältimiseks me sellel turniiril ei mänginud.”

Treeningutel on noortele toeks klubi vanemad kasvandikud. “Tänase seisuga teevad tüdrukud trenni ühes grupis, sest vanemasse rühma on jäänud vaid neli jalgpallurit,” ütles treener. “Vanematele mängijatele see muidugi palju juurde ei anna, aga noori arendab kindlasti.”

Tänavu augustikuus käisid Motiivi noormängijad Vändras vaatamas naiste Meistrite Liiga mängu, kus kohtusid Amsterdami Ajax ja Liege’i Standard. “Sellised ühiskülastused on nii mängijate motiveerimiseks kui ka osaks õppeprotsessist, et noored näeksid, kuhu on võimalik välja jõuda.”

Kümnekonna nooremasse gruppi kuuluva jalgpallihuvilise tüdruku seas näeb Silver Nõmmiksaar juba mitut võimalikku tulevikutegijat. “Eesti koondisse jõudmise potentsiaal on kindlasti olemas noorema rühma kahel praegusel põhitegijal, Anu Paluojal ja Kärol Lepistel,” lausus ta.

Tänavu sügisel alustas tegevust SK Motiiv esimene poiste treeningrühm. “Põltsamaal avati korraga kaks 9-10aastaste poiste rühma,” rääkis Silver Nõmmiksaar. “Treener Silvar Luha juures alustasid põhiliselt Põltsamaa linnas elavad poisid, minu rühma neljateistkümnest poisist enamus elab aga Põltsamaa valla maa-asulates ‒ Eskus, Lustiveres ja Pisisaares. Jalgpallihuvilistel poistel on nüüd kaks varianti ja ka treenerid peavad rohkem pingutama. Selline jaotus on ka tuleviku mõttes kindlasti positiivne ‒ väiksemas grupis on noorteklassis kõigil mängijatel võimalik rohkem tähelepanu saada ja ehk jääb seetõttu ka rohkem poisse ala juurde. Pikemas perspektiivis saaks ehk näiteks U14 vanuseklassis kokku panna ühe tugeva ja konkurentsivõimelise võistkonna.”

Järgmisel aastal loodab Silver Nõmmiksaar treeningrühma poistega ka üle-eestilistel võistlustel osaleda, tüdrukute järgmise hooaja osas on otsus veel langetamata. “Võib juhtuda, et noorte Eesti meistrivõistlustel me tuleval aastal ei mängigi, selle asemel aga teeme kaasa muudel kodustel ja rahvusvahelistel turniiridel,” lausus ta.

Ühe oma idee teokssaamise pidi Motiivi treener aga aasta võrra edasi lükkama. “Minu unistuseks on see, et Põltsamaal tekiks esimene võistkond, kes osaleb jalgpalli Eesti meistrivõistlustel kõige kõrgemal tasemel,” ütles Silver Nõmmiksaar. “Esialgse kava kohaselt pidi tänavu sügisel alustama Eesti naiste saalijalgpalliliiga, kus tahtsime tüdrukutega kaasa lüüa, hiljuti tuli aga teade, et alustatakse hoopis järgmise aasta sügisel. Suure jalgpalli jaoks on väikelinnas ikkagi raske konkurentsivõimelist naiskonda kokku panna, saalijalgpallis oleks see tunduvalt reaalsem. Hoiame lootust elus.”

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus