Vooremaa poolmaratonil võidutsesid Rauno Laumets ja Minna Kuslap

Pühapäeval joosti maalilisel Jõgeva ümbruse maastikul esimene Vooremaa poolmaraton. Kuremaalt alanud ja Jõgeva alevikus lõppenud jooksu kiiremad olid Jõgeva kandist pärit Rauno Laumets ja Minna Kuslap, kokku sai lõpuaja kirja 90 jooksjat ja 13 kõndijat.


Möödunud aastal poolmaratonis Eesti meistrivõistluste hõbemedali võitnud 27aastane Rauno Laumets (SK ProRunner) pani oma paremuse maksma juba distantsi esimeses pooles. Kümne kilomeetri järel edestas ta teisel kohal olevat Janar Juhkovit (SK Treeningpartner) rohkem kui nelja minutiga ning kolmandana vaheajapunkti läbinud Kaspar Songiseppa (Tava Mets) ligi seitsme minutiga.

Eesti Taimekasvatuse Instituudi juures olnud finišisse jõudis Rauno Laumets oma tänavuse parima ajaga 1:12.33. Janar Juhkov kaotas lõpuks võitjale kümne minuti ja 2 sekundiga, Kaspar Songisepp 12 minuti ja 29 sekundiga.

“Lõpetasin jooksu hea tundega ja olen väga rahul,” võttis Rauno Laumets kokku tuttaval maastikul kulgenud jooksu. “Et olen ise siit lähedalt pärit, tulin uue pikamaajooksu rajaga tutvuma, samas tahtsin teha ka korraliku pingutuse. Kahju, et täna konkurentsi ei olnud, tundsin, et oleksin jõudnud ka kiiremini joosta,” märkis Laumets, kelle isiklik rekord poolmaratonis on mullu Narvas joostud 1:08.50.

Rauno Laumetsa muljed Vooremaa poolmaratoni korraldaja, kultuuriseltsi Vanaveski poolt valitud rajast olid väga positiivsed. “Esimesed kümme kilomeetrit olid väga huvitavad,” lausus ta. “Teadsin, et Laiuse mäe lõik on sees, aga ma ei uskunud, et see nii pikk ja raske on. Enne tõusu lõppu tundsin, et laskumine võiks juba kiiremini tulla, et saaks natuke taastuda. Viimasel kümnel kilomeetril tuli ennast rohkem sundida, pikkade sirgete läbimine ei olnud lihtne.”

Naistest parimana lõpetas samuti 27aastane Minna Kuslap (SK Jooksupartner), kes sai ajaga 1:28.52 üldarvestuses kõrge neljanda koha. Teise koha saanud Riin Buddell jäi Kuslapist maha üheksa minuti ja 11 sekundiga, kolmanda koha saanud Ingrid Lindenberg 14 minuti ja 51 sekundiga.

“Maastik oli vägev!” ütles kaks nädalat varem Tallinnas oma isikliku rekordi 1:25.51ni viinud Kuslap. “Mulle maastikul jooksmine sobib, raja teine pool oli küllalt lauge ja see oli minu jaoks isegi raskem. Mulle sobis väga ka Laiuse mägi – tundus, et see oli minu trump, möödusin seal nii mõnestki mehest.”

Möödunud aastal ekidenis oma jooksuklubi võistkonna koosseisus Eesti meistriks tulnud Minna Kuslapi sõnul kaks nädalat varem Tallinna maratonil tehtud pingutus enam tunda ei andnud. “Tegin nüüd oma elu paremuselt teise tulemuse,” lausus ta. “Eelmiselgi aastal oli hooaja lõpus veel jaksu küll ja oktoobriski tulid korralikud tulemused.”

Eesti hooaja edetabelis kümne parema hulka kerkinud Minna Kuslap ennast tippsportlaseks siiski ei pea. “Tänapäeva harrastussport on tippspordile üsna lähedale jõudnud. Kui tahta, on võimalik ka töö kõrvalt teha korralikke tulemusi. Treeneriga on meil olnud juttu, et peaksin juba ka maratoni proovima, aga olen otsustanud, et enne kolmekümnendat eluaastat ma maratoni ei jookse, see oleks liigestele liiga koormav,” lisas Kuslap.

Päikselise ja sooja sügisilmaga toimunud poolmaratoni tegid osalejatele huvitavaks ka korraldajate poolt paigaldatud viidad, mis tutvustasid kohalikke kultuuri- ja vaatamisväärsusi. Kui kõige kauem rajal olnud kõndijate seltskond nautis Vooremaad ligi kolm ja pool tundi, siis vaatamisväärsustega tutvumiseks oli aega ka tippudel. “Fakte oli põnev lugeda,” märkis Minna Kuslap.

Rauno Laumetsa sõnul on Vooremaa poolmaratonil piisavalt potentsiaali, et tõusta üheks Eesti jooksukalendri tippürituseks. “Sügisesse jooksukalendrisse sobib see üritus väga hästi ning ka korraldajatel on väga hea nüüd edasi minna, et tuua veelgi rohkem rahvast osalema.”

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus