Hetked omaloominguga

Jõgeva Linnaraamatukogu on aastast aastasse koostöös Betti Alveri Fondi ja viimasel ajal ka Betti Alveri Muuseumiga  omaloomingukonkursil “Betti Alveri jälgedes”.

Teemad on aastate lõikes olnud erinevad ja poetessi 100. juubeliaastal osalesid konkursil gümnaasiumiõpilased üle Eesti. Tänavu ootasime töid teemal “Lugedes Betti Alverit” – ikkagi lugemisaasta. Ja Betti Alverit tasub lugeda. Töid ootasime kolmes vanuseastmes: 7.-9. klass, 10.-12. klass ja täiskasvanud.

Osavõtjaid  oli seekord sama palju kui eelmisel aastal. Kõige enam kirjutasid gümnaasiuminoored. I koha pälvis nende seast Jõgeva Ühisgümnaasiumi õpilane Sander Kuusik looga “1810- 2010”. Täiskasvanutest sai ülekaaluka I koha Tea Lall mõtlemapaneva kirjatööga “Klaasist majad”. “Tegemist on mahuka novelliga, mis võiks vabalt ilmuda näiteks ajakirjas Looming, sest sellel on selgelt omanäoline käekiri ja kunstiliselt kõrge tase,” ütles Toomas Muru.

Põhikooli arvestuses sel aastal I kohta välja ei antud. Küll aga said mitmed gümnaasiumiõpilased eripreemiad. Anastasia Andrejeva — eheda tundetooni eest luuletuses “Isa”; Joosep Kibal — usutava ulmefantaasia loomise eest töös “Vabaduse deemon”; Kerli Mikko — looduslähedase tõlgenduse eest töös “Lenda, tuulelaps!”; Triin Olgo — meeleoluka laastu eest   “Nüri”; Tanel Sakrits — omapärase kummarduse eest Andrus Kivirähkile loos “Kevadetüdruk”; Ranno Sampere — võimsa mütoloogilise maailma loomise eest töös “Vabaduse deemon hulkuval laeval”; Janeli Vipper — elu salapära kujutamise eest töös “Elul on väikene hingemaa”.

Kõik konkursil osalenud said tänukirja ja parimate tööde autorid ka tänuraamatu. Žüriisse kuulusid sel aastal Toomas Muru, Ivi Tetsmann, Vaike Käosaar, Sirje Narits ja Jaana Koppel.

Konkursi pidulikule lõpetamisele Betti Alveri Muuseumi olid oodatud kõik osalejad, juhendajad-õpetajad ja žürii liikmed. Kirjanduslikus kohvilauas tegi kokkuvõtteid ja jagas oma mõtteid kirjutamisest ning omaloomingukonkursist žürii esimees Toomas Muru. Ta tänas osalejaid ja rõhutas, et kirjutada tuleb siis, kui enam teisiti ei saa; kui on vaja. Siis jõuavad paberile parimad read.

Valitud katkendeid neist parimatest ridadest luges ette Jaana Koppel. Sirje Narits tänas kõiki osalenuid, õpetajaid ja žürii liikmeid lilleõiega. Suur tänu kirjutajatele ja muidugi  õpetajatele, kes on aidanud juba traditsiooniks saanud  omaloomingukonkursil edasi kesta.

i

JAANA KOPPEL

blog comments powered by Disqus