Teadmiste omandamine on kui elukestev õppereis

Teadmiste päeval avanevad taas õppeasutuste uksed suvepuhkusel kogutud energiast pakatavatele õpilastele ja õpetajatele. Enesekindlate abiturientide kõrval sisenevad veidi arglikult kooliuksest vanemate käekõrval sisse õhevil ja põnevil esimesse klassi astujad.

Koolimaja võtab rõõmuga vastu kõik tulijad, olgu selleks siis rüblikud või oivikud. Ilma vaimutoiduta ei jää neist keegi.

Uute teadmiste, oskuste ja  kogemuste omandamine on kui õppereis. Igapäevane suhtlemine paljude inimestega võimaldab laiendada tutvusringkonda ning leida uusi sõpru.  Niimoodi sulandudes ühiskonda ollakse üks paljudest, kuid samas ka unikaalne   oma isikuomaduste tõttu.

Teadmiste omandamist võime mõõta vahepeatuste kaudu, sest teel olles tuleb aegajalt peatustes väljuda, ümber istuda ning mõnikord ka liiklusvahendit vahetada.

Esimesed õpetused saadakse kodus, sellele  järgneb lasteaia periood, õpingud üldhariduskoolis, kutseoskuste omandamine ameti- või kõrgkoolis. Hiljem lisandub enesetäiendamine või vajadusel uute erialade õppimine.

Õppereisil avastame, et silmapiiri taga polegi maailma lõppu, vaid ees laiuvad üha uued maad ning veeväljad. Pilguheit läbi teleskoobi taevasse veenab meid, et kuu polegi juustukera, mida hiired öösel näksides kahandavad.

Mingil hetkel mõistame, et teadmiste varalaegas on lõputu ja põhjatu. Seega on õppereis samuti lõpmatu, vaid lühikeste vahepeatustega ümberistumiseks.

Meie maakonnas ootavad taas koolipinki Luua metsanduskool, neli gümnaasiumit, üks täiskasvanute keskkool, 13 põhikooli (neist seitse koos lasteaiaga), kuus lasteaed+algkooli,12 lasteaeda. Teadmiste päeva nimelises peatuses heliseb koolikell 1. septembril, kutsudes niimoodi õpilasi reisile uusi tarkusi omandama.

Meie maa arengu vundamendiks on hea hariduse andmine. Olen kindel, et nii meie pedagoogid, lapsed kui lapsevanemad saavad sellega kenasti hakkama.

Austatud õpilased, pedagoogid, lapsevanemad, soovin teile toredat uut õppeaastat ja edukat õppereisi teadmiste maailmas.

VIKTOR SVJATÕŠEV, maavanem

blog comments powered by Disqus