Piirivalvurid soovitavad enne veekogule suundumist mõelda ohutusele

Tänavu seitsme kuu vältel on Lõuna prefektuuri vastutusala piiriveekogudel ja piiriäärsel alal aset leidnud 29 päästejuhtumit, milles piirivalvurid on abi osutanud 44 inimesele. Valdavalt on hättasattumise põhjuseks inimlikud eksitused ja suunataju kaotamine, samuti veesõidukite mootorite tehnilised rikked ja navigeerimist seganud kesised ilmaolud. Paraku juhtus jääkatte perioodil ka üks traagiline õnnetus, mis lõppes inimese uppumisega jääaugus.


 Navigatsiooniperiood aga pole kaugeltki läbi. Paljud suunduvad jätkuvalt veekogude äärde puhkama ning liiguvad piiriveekogudel veesõidukitega. Veeõnnetuste ja veelgi kurvemate tagajärgede ennetamiseks soovitavad piirivalvurid aegsasti ehk enne veekogule suundumist mõelda enda ja kaaslaste ohutusele. Päästevesti ja muu päästevarustuse olemasolu veesõidukis on lisagarantii halvima ärahoidmiseks. Veel paremgi, kui vesti hoitakse kindlalt seljas, mitte kohas, kust ohuolukorras seda kiiresti kätte ei saa.

Kui vesti selgapanek sõltub igast inimesest endast, siis ilmastik on see, mida ükski seilaja ega kalur muuta saa. Ilmastiku ja veesõidukite iseärasused võivad aga põhjustada ootamatuid ohuolukordi. Veesõidukis on oluliseks abivahendiks navigeerimisseadmed, mis muuhulgas aitavad ennetada piirirežiimi alasse sattumist. Ainuüksi tänavu on piirirežiimi alale eksitud ligi poolesajal korral ning veerandsajal korral ületatud ka ebaseaduslikult ajutist kontrolljoont. Paadisõitjale tähendab see enamasti seadusrikkumisega kaasnevat vastutust kas Eesti või siis Venemaa piirivalve poolt.

Vähemolulisem piiriveekogul liigeldes ei ole laetud mobiiltelefoni kaasa võtmine. Hea oleks, kui telefon on turvaliselt veekindlas ümbrises. Ise ohtu sattudes või teisi abivajajaid märgates andke sellest esimesel võimalusel hädaabinumbril 112 teada ning kirjeldage võimalikult täpselt kus ja mis juhtus.

Ärgem unustagem sedagi, et veesõidukitega piiriveekogudele suundumine nõuab üldjuhul veekogule registreerimist ja sellelt maha registreerimist. Kordonisse helistamise kõrval saab seda mugavasti nutiseadme kaudu teha veebilehel www.piiriveekogu.ee. Ohutut liiklemist meie veekogudel.

TOIVO LIIDER, politsei- ja piirivalveameti lõuna prefektuuri politseikolonelleitnant

blog comments powered by Disqus