Põltsamaa lossipäev on kogupereüritus

Väiksemates kohtades on tavaks korraldada aastas üks suurem suveüritus. Nii ka Põltsamaal, kus möödunud laupäeval sai teoks järjekordne lossipäev. Kõige kaalukam roll oli Põltsamaa lossihoovis korraldatud käsitöölaadal, kuid jätkus ka muud tegevust nii suurtele kui ka väikestele.


Lossipäev algas traditsioonilise Põltsamaa puhkpilliorkestri tervitusega Põltsamaa linnas. Orkester sõitis autoga linnas ringi ja andis inimestele alanud lossipäevast märku. Lossihoovis said inimesed lisaks käsitööga tutvumisele ja võimalusele neile meeldivaid käsitöötooteid osta, jälgida isetegevuslaste etteasteid. Peale lõunat toimus traditsiooniline lossijooks, kus lapsed jooksid lossihoovi läheduses, täiskasvanud startisid aga Põltsamaa vallast, Kamari paisjärve äärest.

Huvlistel oli võimalus heita pilk Põltsamaa lossihoovile ja natuke kaugemale ümbruskonnale EELK Põltsamaa Niguliste kiriku tornist lossihoovi kõrval. Ega praegusel ajal sealt just kuigi palju Põltsamaa linna näha ei ole, sest lehes puud varjavad suurema osa vaatest.

Varjatud vaade

Kirikutorni tasuks külastada hoopis hilissügisel või varakevadel, mil sealt avaneb parem vaade ümbruskonnale. Edaspidi võiks lossipäevalisi sõidutada hoopis Põltsamaa linna ja valla piirile ‒ Kuningamäele, kust avaneb samuti päris ilus vaade Põltsamaa linnale. Loomulikult ka sealt avaneb parem vaade sellisel ajal, kui puud lehes ei ole. Iseasi kas kevadine ja sügisene vaade kirikutornist ja Kuningamäelt niisugust silmailu pakub, kui praegune.

Võrreldes varasemate lossipäevadega oli lastel tänavu uudne võimalus lähemalt tutvuda Ranna Rantšo koduloomadega, kes lossikompleksi kõrval, piirdevõrguga eraldatud alal, ringi liikusid. Sellist võimalust on tänapäeva lastel, kellel pole enam maalelavaid ja loomi kasvatavaid vanavanemaid, üha rohkem tarvis.

Põltsamaa jõel oli lossipäevalistel võimalus sõita vesirataste, kanuude ja paatidega. Praegu, mil Põltsamaa Suur sild remondis on, võiksid veesõidukite omanikud rahvale jõe ületamise teenust pakkuda.

Läks õigesse kohta

Teine uudis oli tänavu see, et lossipäevale pileti ostnute vahel loositi välja auhindu. Peaauhinnaks oli AS-i Palmako poolt välja pandud suvine aiamööbli komplekt, mille võitis kohalik mees Gunnar Kondas. Alguses hõigati peaauhinna võitjana välja pileti number 13 omanik. Gunnar Kondas ütles just enne järgmise numbri välja hõikamist sõpradele, et nüüd võiks olla peaauhinna võitjaks pilet number 113. Täpselt nii läkski. Gunnar Kondas oli mõistagi talle osaks saanud loosivõiduga väga rahul ning tõdes samas, et ega tal varem eriti loosiõnne olnud ei ole. Aiamööbli komplekt läks täiesti õigesse kohta, sest Gunnaril on kodus kohe-kohe valmis saamas terrass.

Lossipäeva päevaste ettevõtmiste kulminatsiooniks oleks pidanud kujunema köieveovõistlus üle Põltsamaa jõe, millest korraldajad ootasid osa võtma nelja Põltsamaa piirkonnas ühineva omavalitsuse võistkonda. Osaleda oleks tasunud juba seepärast, et auhinnad olid väärikad, peaauhinnaks näiteks suitsupõrsas. Ent võistluste alates selgus, et kirja on end pannud vaid kaks võistkonda. Võidukaks osutus külalisvõistkond Laiuselt. Lossipäeva lõpetas pärast südaööd toimunud Peeter Jõgioja värvikirev trummi- ja tuleshow.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus