Põltsamaal harjutasid noored puhkpillimängijad

Põltsamaa muusikakoolis lõppes eile noorte puhkpillimängijate 24. suvekool. Tänavuses suvelaagris osales natuke üle 50 noore puhkpillimängija. Kaks dirigenti valisid suvelaagri jaoks muusikat nii Eesti kui välismaistest filmidest. Need on inimestele meeldivad ja tuttavad lood.

Põltsamaa muusikakooli direktor Anne Kaus lausus, et vaatamata sündmusterohkele ja tihedale noorte laulu- ja tantsupeo aastale on Põltsamaal kaasa mängimas ka Eesti Noorte Puhkpilliorkestri mängijad, kellel alles äsja lõppes orkestri välisreis. Anne Kausi sõnul on suvekoolis vahel olnud kohal ka ligi 70 noort puhkpillimängijat. Aga see oli aeg, mil peale Põltsamaa ja Võru mujal noorte pillimängijate suvelaagreid veel ei korraldatud. Praegu toimuvad aga lisaks Põltsamaa üldorkestri laagrile omaette laagrid flöödi-, klarneti-, saksofoni ja teiste pillide mängijatele.

Dirigendid hindavad umbes 50 mängijast koosnevat orkestrit koosseisu suurust silmas pidades parimaks. Esiteks mahub muusikakooli saali ära ning on nii võimalus paremini harjutada ja ka tulemus saab sellise koosseisuga parem. Kui külalisdirigendina suvekoolis noori juhendav Riivo Jõgi kuulis, et seekordses laagris on osalemas 50 noort puhkpillimängijat, oli ta selle üle väga rõõmus ning tõdes, et nii suurusega koosseisuga on oluliselt parem töötada. Ühegi laagris osaleda tahtnud noore sooviavaldust tagasi ei lükatud.

Rooside keskel

Varasematel aastatel on noored mängijad ilusa ilma korral ka väljas harjutamas käinud. Tänavu avanes selline võimalus kolmapäeval kui noored harjutasid pillimängu Põltsamaa linna lipuväljakul keset kauneid roose. Teisipäeval said Karl August Hermanni ausamba juures pillimängu harjutada vaskpillimängijad.

Teise dirigendina juhendas noori puhkpillimängijaid Põltsamaa muusikakooli õpetaja Urmas Mägi. Dirigendid leppisid omavahel kokku, et natuke suurem koormus on dirigeerimisel kanda Riivo Jõgil, kes ise on kunagine Põltsamaa suvekooli kasvandik ja mänginud suvekooli orkestris klarnetit. Riivo Jõgi on alati hingega oma tööd teinud, isegi aastal, kui ta oli kaitseväes ja ei saanud ise kohale tulla, valis ta välja suvekoolile sobiva repertuaari ning saatis enda asemel noori juhendama oma tollase kursusekaaslase Kuldar Schütsi.

Riivo Jõgi töötab Põlva muusikakoolis, ent juhendab samal ajal ka Eesti Noorte Puhkpilliorkestrit, samuti leiab ta aega tegutseda Nõmme ja Viljandi muusikakoolis. Seekord võttis Riivo Jõgi taas ette Dmitri Šostakovitši pala süidist “Üks valss,” mida on proovitud ka varem suvekoolides mängida. See on noortele mängijatele liialt keerukaks osutunud, ehkki ühel aastal saadi ka hakkama. Seekord leidis Riivo Jõgi palale natuke teistsuguse seade.

Suure ringiga

Dirigente abistasid eraldi pillirühmade proovides flöödiõpetajad Maria Mänd ja Teele Vihmann, klarnetiõpetaja Vello Sakkos, saksofoniõpetaja Ursula Chillaud, trompetiõpetaja Viljar Lang, metsasarveõpetaja Kaido Otsing, trombooni-, baritoni-, eufooniumi- ja tuubaõpetaja Tanel Juksaar ning löökpillide õpetaja Tiit Joamets.

Alates 1995. aastast on muusikakooli ühte kappi paigutatud kõik suvekoolides mängitud palade noodid, mille hulgast leiab 400 erinevat puhkpilliorkestritele seatud pala. Vahel kasutavad neid ka Põltsamaa muusikakooli õpetajad, aga aeg-ajalt pöörduvad kunagi mängitud palade juurde tagasi suvekoolides kaasa löövad dirigendid.

Anne Kaus jäi väga rahule sellega, et tänavusest suvekoolist võtsid aktiivselt osa kohalikud noored puhkpillimängijad. Paljud tulid Põltsamaale seetõttu, et on varem koos mänginud ja Põltsamaa suvekool andis võimaluse taas kokku saada.

Eriliseks muutis tänavuse suvelaagri Suure silla remont linnas. Suur sild asub kohe Paala hoonetekompleksi ja muusikakooli vastas. Põltsamaa ühisgümnaasiumi juures söömas ja ööbimas käimist see ei häirinud, sest kasutada sai ju Kohtumaja ja Sauna silda. Eilse suvekooli lõppkontserdi jaoks tuli küll kõik suuremad pillid suure ringiga Tallinna-Tartu maanteed mööda gümnaasiumi aulasse transportida. Enne lõppkontserti astusid noored puhkpillimängijad neljapäeva õhtul üles kontserdiga EELK Põltsamaa Niguliste kirikus.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus