Pajusis etendus pühapäeval “Naisteta küla”

Juba kuuendat aastat järjest saab Pajusis teoks traditsiooniline suveteatri etendus. Tänavuse näidendi “Naisteta küla” on kirjutanud ja lavastanud Anni Õnneleid. Etendus toimus 9. juuli õhtul Pajusi rahvamaja juures.


Näidendi “Naisteta küla” tegevus toimub külas, kus elavad ainult mehed. Ühtäkki satuvad sellesse Eesti kauges sopis asuvasse külla noored naised. Mõne neist on mees maha jätnud, mõni pole meest leidnud, mõne on sinna saatnud vanemad, teised on seal eneseotsingutel. Naised kogunevad kohalikku rahvamajja, kus neid ootab ees mentor, kes naistele mõeldud programmi läbi viies õpetab joogat, pakub taimetoitu, teeb suhkrupaastu. Need naised on otsustanud meestele käega lüüa. Hüljatud meestes tekitab naiste ilmumine mõistagi elevust ning nad asuvad naisi parimate kavatsustega võluma. Paraku ootab neid kõiki ees midagi, mida loo tegelased ei tea…

Pikaajaline projekt

Näidendi autor Anni Õnneleid lööb Pajusi suveteatris kaasa algusest saadik. Algul pidi ta sinna tulema teater Noraga Tartust üht lavastust mängima, läks aga nii, et talle anti seal hoopis võimalus suvelavastusi tegema hakata. Esmalt plaaniti lavastada ainult kohalike harrastusnäitlejatega, hiljem lisandus näitlejaid teistest Eesti paikadest.

Esimesed ideed andis Pajusi rahvamaja tolleaegne juhataja Merle Nisu. Anni Õnneleid soovis, et Janno Puusepp Pajusi suveteatri jaoks midagi kirjutaks ja nii sündis etendus “Pajusi vaim”.

Kunagi pole teada, kui palju Pajusi suvelaagrisse inimesi kokku tuleb ja kui kirjutada valmis tükk kindlale arvule osatäitjatele, võib selle lavastamisega probleeme tekkida. Seepärast läks Anni tänavu vastupidist teed ja alustas alles möödunud nädalal näidendi kirjutamisega spetsiaalselt neile, kes suvelaagris osaleda said.

Hiljuti loetud raamatu “Meesteta küla” ajendil valmistus ta kirjutama lavastust meesteta külast, mida tõukas tagant teadmine, et suvelaagris napib tavaliselt mehi. Aga miskipärast liikusid mõtted kirjutades vastupidises suunas ja nii sündis hoopis “Naisteta küla”.

Suvelavastus peab olema ühelt poolt lõbus, aga seal peab olema ka midagi pinget ja põnevust pakkuvat. Kes või mis seekord pinget üleval hoiab, saavad teada need, kes pühapäeva õhtul Pajusi rahvamaja juurde suveteatri etendust vaatama lähevad.

Pehmed karakterid

Pajusi rahvamaja juhataja Janne Vaabla sõnul teeb etenduses kaasa 12 osatäitjat, kes tegelevad näitlemisega muu tegevuse kõrvalt. Osatäitjate hulgas on nii Pajusi kandi inimesi, aga ka Põltsamaa, Jõgeva ja Tartu elanikke. Põltsamaal töötav Matti Adoma, keda ka mitmetes kohalikes näitetruppides kaas löömas on nähtud, osaleb Pajusi suveteatri tegevuses kolmandat korda. Mehe sõnul sattus ta sellesse seltskonda Lea Krassi kutsel. Tänavuses suvelavastuses kehastab Matti Adoma pehmevõitu meest, kelle naine maha on jätnud ning kes koos kahe pojaga kauges külas elab. Seal peab ta koos poegadega väikest talu, kus kasvatavad vutte.

Küla suursündmuseks kujuneb naiste ootamatu ilmumine. Mehed proovivad omal moel naistele läheneda, neil on nii õnne kui ebaõnne.

Igapäevaelus töötab Matti Adoma Põltsamaal Oma Tare juhatajana. Lubab varsti pensionile jääda ja kaalub jätkamist või mittejätkamist harrastusnäitlejana.

Pajusi suvelavastuses teeb neljandat korda kaasa Tartu mees Marek Ranne. Esimene kord etenduses “Ööliblikad”. Tookord tuli ta Pajusisse asendama haigestunud osatäitjat. Asendusrollist tekkis tal näitetrupiga hea koostöö ja nii pakuti talle osi juba edaspidistes tükkides. Paaril aastal on tal tulnud pakkumised tagasi lükata, sest oli muude asjadega hõivatud. Nõusoleku tänavuses suvelavastuses kaasa lüüa andis ta lavastajale juba möödunud sügisel.

Marek Ranne kehastab etenduses kahe pojaga pere nooremat võsu, Tiitu, kes pehmeid väärtusi kandva noormehena on jäänud koduseks. Erinevalt oma vennast Teedust, ei ole ta laia maailma rändama läinud ning püüab isa juhtnööride järgi maja pidada. Naist leida pole Tiidul õnnestunud. Tiidu isal on küll piisavalt ideid, kuid enamasti need ei õnnestu. Appi tõttab pealinnas elav vend. Külla saabunud naistelaager loob soodsa võimaluse, ehkki naised on tulnud sinna plaaniga meestest eemale hoida.

Tükk on humoorika tekstiga ning humoorikusele lisavad osatäitjad veelgi vürtsi. Marek Ranne sõnul talle nädalane teatrilaager Pajusis väga sobib ning pakub hea võimaluse töistest pingetest vabanemiseks.

Lavastuses löövad kaasa veel Kätlin Visnapuu, Anneli Mutso, Lea Krass, Ellen Kuslap, Laura Ikmelt, Madle Timm, Riina Einasto, Susan Kolde, Joosep Helve, Gunnar Vasemägi.

“Aga pühapäevaõhtused ilmad on meil alati ilusad,” kinnitas Anni Õnneleid. Tulge kohale ja veenduge selles ise. Lisaks heale ilmale saate Pajusist kaasa ka suurepärase teatrielamuse.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus