Kas korraldate kohvikute päeval oma kodukohas koduse kohviku?

Kaido Väljaots, Kuremaa elanik

On tõesti selline plaan ka tänavu Kuremaa kohvikute päeval oma kodumaja kõrval kohvik korraldada. Niisugune oli naispere otsus. Oleme juba kahel aastal korraldanud ja küllap see andis julgust sama ka tänavu teha. Kuremaal saab selline ettevõtmine teoks juba neljandat korda. Esimest korda toimus Kuremaa kohvikute päev 2014. aasta suvel, mõisapäevade ajal. Esimesel päeval peeti mõisapäeva ja järgmisel kohvikute päeva. Meil on pigem kohviku korraldamine mõne aastaga keerulisemaks muutunud, sest külastajaid on palju ja tööd samuti. Saame hakkama oma perega, ehkki eelmisel aastal oli ka paar abilist. Mullu sadas kohvikute päeval vihma, meil oli sellise ilma jaoks telk ning kaks suuremat varju. Toidud, mida pakusime, on perekondliku ajurünnaku tulemus. Et olla kohvikust kraadi võrra kangem, pakkusime eelmisel aastal külastajatele itaaliapäraseid toite ja jooke ning üritasime luua midagi restoranisarnast. Taustaks mängis Itaalia muusika. Eelmisel aastal olid lauad algusest lõpuni rahvast täis ja viimased portsud müüsime õhtul üheksa-kümne paiku, viimased joogid peale südaööd. Kohviku tegemine on pigem tore kogukondlik ettevõtmine, mitte kasumi teenimine. Meile pakkus see lõbu ja lusti. Sellel aastal teeme nostalgiakohviku.

Sirje Arand, Jõgeva elanik

Korraldasime ka möödunud aastal oma koduaias kohviku ja see andis meile julgust seda tänavu taas teha. Käisime Tartu kohvikute päeval ideid hankimas. Möödunud aastal pakkus meile kohviku korraldamise idee välja Helle Kajaste linnavalitsusest ja meie kohvikul läks üle ootuste hästi. Ei osanud arvata, et nii suurel hulgal külastajaid tuleb. Toitki sai tund aega enne ametlikku kohviku sulgemisaega otsa. Pakun, et meie kohvikut külastas päeva jooksul ligi 200 inimest. Müüsime kolmekesi, aga meil tegutses veel tubane seltskond, sõbranna ja ämm olid samuti abis. Pakkusime kohviku külalistele koogikesi, pirukaid ja soolaseid suupisteid. Kohvikupäevaks valmistumine on keeruline, sest külastatavus oleneb ju suuresti ilmast. Kui sellel päeval vihma sajab, siis küll ei oska arvata, kui palju inimesi tuleb. Eelmisel aastal oli Jõgeva kohvikute päeval väga ilus ilm. Majanduslikku poolt silmas pidades on see mulle rohkem reklaamiüritus ja samas vahva kogukondlik ettevõtmine. Lisaks söögile-joogile pakkusime külastajatele ka meelelahutust. Möödunud aastal lahutasid külaliste meelt puhkpillimängijad, tänavu tuleb meile kohaliku muusikakooli õpilaste ansambel taustaks mängima. Avame kohviku tund aega hiljem kui mullu ja oleme avatud nii kaua kui sööki-jooki jätkub. Tuleval aastal jätame ise vist vahele, et ka teiste kohvikutes käia ja päeva nautida.

Annika Kallasmaa, Põltsamaa elanik

Olen niisugune, kes oma nina igale poole topib. Olen olnud varem seotud lastekohvikuga ja ega see minu jaoks täiesti võõras tegevus ole. Ka noortekohviku korraldamisel skatepargis olen abiks olnud. Olen joogaga kokku puutunud ja seda ideed kannab ka meie koduaia kohvik. Hommik algab joogaharjutustega. Tuleb ju ennast ette valmistada, et päeval kohvikutes istudes ja head-paremat maitstes vastu peaks. Alustamegi päeva päikese tervitamisega. Õhtul tuleb ennast jälle söömise lainelt välja häälestada. Me tõsisemale söömisele rõhku ei pane, sest süüa saab piisavalt ka mujal. Meil saab esiplaanil olema keha ja vaimu eest hoolitsemine. Seepärast toimub meie kohvikus tegevus hommikusel ja õhtusel ajal ning päeval on meil võimalus teisi kohvikuid külastada. Eks tuleb valik teha, sest igale poole ju ei jõua. Tegevust pakume nii täiskasvanutele kui lastele. Seda kõike korraldan ja juhendan ise. Samal ajal toimuvad Põltsamaal lastejooga õpetajate suvepäevad ja mõned neist jäävad mulle pühapäevaks appi. On hea, kui magusate suupistete kõrval saab mõnes kohvikus ka tõsisemat toitu süüa. Kohvikute päev on väga vahva kogukondlik ettevõtmine, mis pakub üsna ainulaadset võimalust mõne sellise inimese koduaeda astuda, kuhu muidu ju ei satuks.

 TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus