Ookatku külas Prantsuse muinasjututegelasi tutvustav teemapark

Kolmapäeva õhtul avati Torma vallas Ookatku külas Sadala Hoolekandeühingu eestvedamisel prantsuse muinasjuttude tegelasi tutvustav teemapark.


 Idee autori Valdi Reinase sõnul on teemaparkide rajamine Sadala kandis kujunenud traditsiooniks. “Ülemöödunud aastal olid vaadata kujud erinevate Euroopa Liidu riikide ajaloolistest isikutest ja muinasjutukangelastest. Eelmisel aastal rajasime teemapargi saksa muinasjutukirjutajate vendade Wilhelm ja Jakob Grimmi loomingust tuntuks saanud tegelastest. Prantsuse muinasjuttude teemalise teemapargi avamise idee tekkis seoses projektiga, mille raames pidid Sadala kanti tulema vabatahtlikud Prantsusmaalt. Asjaolude muutumisel see teoks ei saanud. Teemapargi otsustasime aga ikka avada,” märkis Reinas.

“Ettevalmistustööna tutvusime raamatuga prantsuse muinasjuttudest. Keeruliseks tegi olukorra, et mõned selle maa muinasjututegelased on ka Grimmide juttudes olemas ja nende kujusid eksponeerisime mullu. Osa muinasjutte tõlkisin ka inglise keelest. Ühiselt tegutsedes leidsime tegelasi, kellest kujud meisterdada. Kokku on neid kolmkümmend kaks ja nad on pärit kümnest muinasjutust, tuntumad on näiteks Sinihabe või Lindhaldjad. Iga tegelase juures on muinasjuttu tutvustav tekst,” rääkis Reinas.

Kujud meisterdasid noored mehed kogukonnast. Vajalikud mannekeenipead tõi Ookatku külas elav heategevuse edendaja Eckard Klug Rootsist. “Et Torma vald hakkab haldusreformi tulemusena kuuluma Jõgeva valla koosseisu, kaasasime seekord teemapargi rajamisse tegusaid inimesi naaberomavalitsusest,” ütles Sadala Hooldekandeühingu eesvedaja Luule Väin.

Teemaparki võib igaüks igal ajal külastada. Kokkuleppel Luule Väina ja Valdi Reinasega saab tellida ka ekskursioone koos piknikuga.

“Sõitsin muinasjutupõldu vaatama jalgrattaga. Äge oli. Eriti meeldis Sinihabe. See kuju meenutas mereröövlit. Hästi maitsesid ka tädi Luule küpsetatud pannkoogid, mida ta avamisel pakkus,” ütles 7 aastane Kaarel Eerik, kes sügisel hakkab õppima Sadala koolis.

Vendade Grimmide muinasjuttude teemapargi rajamist toetas Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapital, Torma vald ning eraettevõtted. Prantsuse muinasjuttude loomingulise pargi loomisele panid aga õla alla Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupp , Torma vald, Eistre ja Miku talu Ookatku külast, kogukonnaelu edendaja Külli Annamaa Jõgeva alevikust, perekond Vadi ja paljud teised.

Prantsuse muinasjutud, mille tegelaskujusid teemapark tutvustab, on “Pöialpoiss”, “Sinihabe”, “Puuraidur ja Merkuur”, “Pika ninaga printsess”, “Lugu väga halvast poisist”, “Kuldkiharakese lugu”, “Lindhaldjad”, “Järvevana”, “Kolm härjapõlvlast”, “Võlukell”.

JAAN LUKAS

 

blog comments powered by Disqus