Jõgeva põgenemistuba ootab huvilisi

Alates juuni algusest ootab endise Kaitseliidu Jõgeva maleva hoone keldris, Aia tänaval, kõiki huvilisi põgenemistuba, mille autoriteks on kaks Jõgeva meest – Margus Hüva ja Kristjan Lill.


Põgenemistuba on seltskonnamäng kõigile, kes tahavad mõnusalt aega viita ja oma loogika tööle panna. Selle jaoks lukustatakse meeskond keldrisse ja neil on 75 minutit, et sealt loogikat kasutades välja pääseda.

Margus ja Kristjan on mõlemad käinud nii mõneski erinevas põgenemistoas. Mõte ehitada päris enda oma tuli sellest, et külastatud põgenemistoad tundusid nende jaoks ebaloogilised ja keerulised. “Liialt palju aega kulus kohtadele, millest tegelikult väljapääsuni jõudmisel abi ei olnud,” sõnas Hüva.

Kasutada tuleb ainult loogikat

Oma põgenemistoa loomisel ongi mehed lähtunud põhimõttest, et see oleks tehtav ka ilma mingeid erilisi teadmisi omamata. Vaja on kasutada ainult loogikat. Iga meeskonnaga antakse kaasa ka raadiosaatja, mille kaudu on administraatorilt võimalik küsida vihjeid. Praeguseks ei ole ükski meeskond tuba läbinud ilma vihjeid küsimata.

Et põgenemistuba asub ka vanas Kaitseliidu Jõgeva maleva hoones, soovisid mehed teha toa ka militaarteemalise. “Iseasi, kui hästi meil see välja tuli. Kahjuks meil kunstilist juhti ei olnud,” naeris Hüva. Põgenemistoast pääsemiseks ei ole mõtet valmistuda füüsiliselt ega raamatutest tarkusi ammutada. Kuid olenemata sellest, et õues on suvi, võiksid mängima tulevad inimesed arvestada, et vanas majas hakkab üsna kiiresti külm. Selga tasuks panna soojemad tumedad riided, et pimedas keldris end kogemata ära ei määriks ja jalga kinnised jalanõud.

Ideaalses meeskonnas viis liiget

Kuigi mäng on mõeldud kahe kuni viieliikmelistele meeskondadele, arvasid mehed, et kahekesi on seal ikka üsna raske hakkama saada. Naerdes pidasid nad ideaalseks meeskonnaks sellist, kus on viis liiget ja kõik on hästi targad. Põgenemistoal vanusepiirangut ei ole, oodatud on nii vanad kui ka noored. Kuid meeste hinnangul alla 16aastastest koosneval rühmal võib pääsemine liialt keerukaks osutuda.

Pääsemine peitub meeskonnatöös

“Põgenemistuba on hea võimalus, kus panna proovile oma loogika,” ütles Hüva. Tema hinnangul võiksid erinevad ettevõtted ja organisatsioonid oma töötajaid põgenemistuppa mängima tuua. See aitaks kindlasti parandada nende meeskonnatööd ja oleks ka lihtsalt hea vaheldus rutiinile.

Toast pääsemise võti peitub meeskonna omavahelises suhtluses. “Sa pead kaaslastele rääkima, mida näed või arvad,” seletas Hüva. “Ainult koos töötades on võimalik sealt välja saada.”

Põgenemistoa umbes tunniga läbinud meeskond kiitis seda väga. Seidy Salundi, kes on käinud mitmes erinevas põgenemistoas nii Tallinnas kui ka Tartus, pidas Jõgeva oma nendega täiesti konkurentsivõimeliseks. “Seekord ei läinud keegi isegi tülli,” ütles meeskonnaliige Rait Metsaste. “Tavaliselt ikka hakatakse teineteise peale karjuma, et kuidas sa aru ei saa,” naeris Metsaste.

Ka nende meeskond pidi küsima vihjeid, kui mõnda kohta pikalt toppama jäid. Kuid nagu hiljem selgus, poleks neil nõnda palju vihjeid vaja olnudki, sest vastused olid nende endi nina all. Meeskond oli ühel nõul, et kindlasti soovitavad nad põgenemistuba ka oma sõpradele ja tuttavatele.

Esialgu jääb põgenemistuba avatuks sügiseni, sest talveperioodil oleks seal majas liiga külm edasi toimetada. Kui rahval huvi ja endal aega ja tahtmist, lubasid mehed mõelda tulevikus veel teisegi põgenemistoa tegemise peale.

Põgenemistoa läbimise hind on 30 eurot, mis on üsna soodne, arvestades, et Tartu, Tallinna ja Pärnu sarnaste tubade hinnad jäävad 40-65 euro piiridesse. Mängima saab tulla terve suve jooksul etteregistreerimisel.

ANNIKA MAKSIMOV

blog comments powered by Disqus