Tunnustuse pälvis Põltsamaa valla pere

Hiljuti anti Põltsamaa vallas elavale Miljandite perele Sausti mõisas  pidulikult üle aasta pere tiitel.

Eskus elavad Eda ja Margo Miljand kohtusid esimest korda ajal, mil Eda Puurmanis õpetajaametit pidas. “Sain selle eest veel tagantjärelegi Puurmani inimestelt pragada, et viisin sealt ära nende kooli parima õpetaja,” rääkis perepea Margo Miljand.

Äsja pere loonud inimestel oli tõsine soov ka päris oma kodu luua. Nii Eda kui Margo nägemus oli, et see asub maal ja on piisavalt ruumikas. Margo Miljandi sõnul on nende ühine kodu  kunagiselt Esku riigimajandilt ostetud maja, mis  tühjana ja poolräämas seisis. “Majal oli katus sisuliselt olematu, voodrilauad olid maha tõmmatud, vahelaed lõhutud,” kirjeldas pereisa.   “Ostsime selle hoone ära ja hakkasime koos isaga seda üles ehitama. Nüüd võib öelda, et maja on valmis, sest viimase aasta jooksul oleme suutnud ka teise korruse lõplikult välja ehitada.” Miljandite kodu on tõepoolest  ruumikas elamu, sest hoones on kaheksa tuba, kaks WC-d, kaks pesuruumi, saun ja abiruumid.

Vaevalt mehed maja taastades ning üles ehitades selle peale mõtlesid, et aja möödudes peres neli last kasvamas on ning seetõttu suur ja ruumikas hoone kuueliikmelisele perele igati vajalik. Lisaks pereemale ja -isale ning lastele elab nendega ühise katuse all ka Margo ema ehk memm nagu vanimat pereliiget hellitavalt kutsutakse. Veel mõne aasta eest elas noore perega koos ka Margo isa, kes aga kahjuks möödunud aastal manalateele läks.  

Kodu ka kahele lastekodulapsele

Pere esiklaps Rita sündis 2004. aasta detsembris. Esimese lapse sünni järel tekkis emal-isal mõte, et nende peres võiksid endale kodu leida ka sellised lapsed, kes on ilma jäänud vanemlikust hoolitsusest ja kellel pole oma kodu.

Nii langetasid Eda ja Margo Miljand väga tõsise ja samas vastutustundliku otsuse, pakkudes uut kodu ka Järvamaalt pärit õele-vennale — viiesele Mari-Liisile ning neljasele Kevinile. Eelmise aasta detsembris sündis Miljandite perre pesamuna Liisa. Nii Eda kui Margo Miljand olid ühel meelel selles, et otsus võtta oma perre lisaks bioloogilistele lastele lastekodulapsed peab olema väga põhjalikult läbi kaalutud. Seda ei saa Eda ja Margo Miljandi kinnitusel kellelegi soovitada. „Vanemad võtavad sellega endale kohustuse juhtida kasulaste elu ning määrata nende saatust,” rõhutasid Miljandid.  Teade, et lapsendada on õde ja vend, tuli perele ajal, mil pereema oma teist last kandis. Juba eelnevalt olid Eda ja Margo Miljand andnud lastekodule teada, et nemad õdesid-vendi lahutada ei taha, sest lisaks oma vanematest ja kodust  ilmajäämisele tähendaks see lastele lisatraumat.

Tagantjärele hindavad Eda ja Margo oma otsuse igati õigeks. Lastel kulus selleks vaid üksainus päev, langetamaks enda jaoks oluline otsus, kuidas nimetada oma kasuvanemaid – kas tädiks ja onuks või emmeks ja issiks. Mine tea – võib-olla on Mari-Liis ja Kevin kui mitte just teadlikult, siis oma alateadvuses tunnetanud, et neile kodu ning vanemlikku hoolitsust pakkunud Eda ja Margo väärivad täie õigusega ema ja isa nime.

Margo ja Eda sõnul ei kavatse nad Mari-Liisi ja Kevini ees saladust teha sellest, et nad on perre kasulasteks võetud. Margo Miljand usub, et hiljem oleks lastel sellest teadasaamine hoopis raskem kui praegu. Liiati tuleks see “saladus“ nagunii kusagil välja ja lastel oleks siis väga raske oma kaaslastega suhelda. Nii Mari-Liis kui Kevin on saanud perekonnanimeks Miljand ning see nanimi on kirjas ka nende sünnitunnistusel.

“Minul pole häda midagi. Kuid ma ei tea, kuidas Eda oma emaduse ära suudab tõestada, arvestades tõsiasja, et Rita ja Mari-Liisi sündide vahe on ainult kolm kuud,” ütles perepea naljaga pooleks. Oma uut kodu nägid Mari-Liis ja Kevin aasta eest mais, alaliselt sai see nende koduks mullu juunis. “Varem ei saanud lapsi lastekodust Eskusse elama tuua, sest seadus ei luba lastekodulapsi sealt enne ära viia, kui nad on saanud vähemalt kolmeaastaseks.  

Kõik lapsed võrdväärsed pereliikmed

Miljandite perel on kõigi oma pere laste tulevikust oma nägemus. Tegelikult oli Edal ja Margol valida tugipere rolli ja lapsendamise vahel. Valik langes viimase variandi kasuks, sest  perepea arvates peab igal lapsel olema õigus pärida. Tema hinnangul käituksid nad Mari-Liisi ja Kevini suhtes ebaõiglaselt, kui jätaksid nad tulevikus sellest võimalusest ilma.

Eda Miljand ei pea loomulikuks, kui ühes peres kasvavad erinevate perekonnanimedega lapsed, juba sellest tulenevalt ei tunnetaks nad vanemaid päris oma vanematena.

Eda ja Margo on juba mitmeid aastaid Esku-Kamari kooli lastele suviseid lastelaagreid  korraldanud. Võõraste lastega tegelemise kogemus andis neile julguse ka oma peres väga kaalukas otsus langetada. “Olen lastele ka jahimehetarkusi ja -oskusi jaganud,” rääkis Margo Miljand. „Ehe rõõm laste silmis on see boonus, mille nimel siin maailmas üldse rabelda tasub.” 

Perekond Miljandile anti aasta pere austav tiitel kätte Tallinna lähistel asuvas Sausti mõisas. Pereisa sõnul sõitsid nad sellelt ürituselt naastes Tallinnast läbi. Seetõttu tabas ta ennast ühtäkki mõttelt, et mida on siin linnas kortermajas elaval lapsel teha. Kui maalaps võib minna õue ja vaadata, kas mõni lill on peenra peal õide puhkenud või mõni mari põõsa küljes valmis saamas, siis mida on peale hakata linnalapsel?

Edal ja Margol on igapäevatöö ning ühiskondlike ametite kõrvalt perega koos olemiseks aega napilt. “Siis saad pereelult endaga kaasa kõige ilusama ja parema osa,” tõdes peremees. “Meie teeme kõike Edaga koos nagu Robi ja Bobi. Kui minul on kusagil Eda abi vaja, olgu siis erakonna asjade ajamisel või jahiseltsi tegevuse korraldamisel, tuleb Eda mulle appi. Kui Edal on minu abi tarvis näiteks lastelaagrite korraldamisel, siis teeme sedagi koos,” rääkis Margo. See on tänapäeva terminit kasutades meeskonnatöö ja see muudabki ühe perekonna tugevaks ning kokku hoidvaks,” kinnitas pereisa. 

Margo Miljnd

*Erialalt agronoom, lõpetanud Olustvere sovhoostehnikumi

*Rahvaliidu Jõgeva maakonnaühenduse aseesimees

*Põltsamaa vallavolikogu liige

*MTÜ Põltsamaa Jahiselts juhatuse esimees

*MTÜ Esku külaselts aseesimees

*MTÜ Neli ja Enam liige 

Eda Miljand

*Erialalt bioloog, lõpetanud Tartu Ülikooli

*Aastatel 1996-2006 töötas Puurmani Keskkoolis bioloogia, keemia ja inimeseõpetuse vanemõpetajana

*Jõgevamaa aasta õpetaja 2000

*Alates aastast 2006 Esku-Kamari kooli juhataja.

*Punase Risti eurosertifikaadiga tunnustatud esmaabiandja

*Kirjutanud ja ellu viinud paarkümmend KIKi projekti

*Korraldanud laste suviseid looduslaagreid 1997. aastast alates

*Aidanud organiseerida Täiskasvanud Õppija Nädalaid, olnud mitmete perepäevade üks eestvedajaid

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus