Kasepääl peeti maakonna rahvakultuuripäeva

Kasepää laululaval sai möödunud laupäeval teoks Jõgevamaa rahvakultuuripäev, millel kõneldi laulu- ja tantsukeeles elu olulistest ja väärtuslikest hetkedest. Jõgevamaa taidlejatele tulid appi peo lugu jutustama Ida-Virumaa, Tartu ja Tartumaa lauljad-tantsijad.


Rahvakultuuripäev algas laulupeoga. Selle üldjuht Mare Talve tunnistas, et peoeelsel päeval hakkas tal kodus n-ö paanikaosakond tööle, sest nii suure lauljate hulga suunamise kogemus tal puudus. Peopäeval läks kõik siiski hästi.

Peorepertuaar sai üldjuhi sõnul nii paika pandud, et täiskasvanute koorid saaksid natuke õppida tänavuse noorte laulupeo palasid ning koolikoorid natuke täiskasvanute kooridele tuttavaid laule. Kasepää peol andsid mitme kooriliigi häälele “volüümi” juurde külaliskollektiivid maakonna piiri tagant. Avinurmest tulid kohale näiteks poiste-, nais- ja meeskoor. Ka tantsupeol olid nad esindatud ühe lasterühmaga.

“Kõigis maakondades igal aastal oma laulu- ja tantsupidu ei peeta ning nii tullakse hea meelega naabrite peole,” ütles Mare Talve. “Avinurme rahval ongi aga tegelikult aeg Jõgevamaa peol käimisega harjuda, sest pärast valdade ühinemist hakkavad nad kuuluma ju Mustvee valda.”

Emotsioon olulisem

Mare Talve sõnul oli osa lauljaid pahased, et neil laupäeva hommikuse proovi ja õhtuse peo vahele rohkesti n-ö tühja aega jäi.

“Tegelikult oli tantsijate elu veelgi keerulisem: nemad pidid ka nädala sees ühel päeval Kasepääl käima. Nädala sees tehti proovi liigiti, täna tuli aga enne pidu üksikutest numbritest tervikkava kokku panna. Selleks oli aga vaja tantsijatele prooviaega anda ning see venitaski lauljate päeva pikemaks,” ütles Mare Talve.

Tantsupeo üldjuht Ave Anslan tõdes pärast tantsupidu, et väikesel väljakul ja väheste tantsijatega polnud mõtet keerulisi väljakuseadeid ja mustreid välja nuputama hakata: vaataja poleks neid lühikeselt distantsilt niikuinii näinud.

“Nii et tantsisime tantse enam-vähem nende originaalkujul ja rõhusime eelkõige esituse emotsionaalsusele,” ütles Ave Anslan.

Ta tunnistas, et tantsupeo üldjuhi roll andis talle väga huvitava kogemuse. Ta sai katsetada mitmesuguseid asju, näiteks rahvamuusikute ja meesansambli koostööd tantsijatega.

Suurem vastutus

Ehkki ilm oli laupäeval suhteliselt jahe ja tuuline, oli peoplats inimesi täis. Suur osa vaatajatest olid arvatavasti peol esinevate laste ja noorte vanemad. Neil polnud kindlasti kahju ka piletiraha välja käia: seekord polnud maakonna laulu- ja tantsupeole nimelt vaba sissepääsu, vaid tuli lunastada pilet. Pidu korraldanud MTÜ Jõgevamaa Kultuurikoda juhatuse esimehe Ainar Ojasaare sõnul õigustas piletisüsteemi sisseseadmine end päris hästi. Suurem osa pileteid (623 piletit 760st) osteti ära ning saadud raha aitab katta peo jaoks tehtud kulutusi.

“See, et pileteid müüsime, seadis meile endale ka suurema vastutuse selle eest, mida vaatajaile pakume. Negatiivset tagasisidet pole ma senini igatahes kuulnud. Küll aga on huvi tuntud peo videosalvestuse soetamise vastu,” ütles Ainar Ojasaar.

Peo ajal toimetasid nimelt platsil kolm noort inimest OÜ-st VB Art. Kuu aja pärast peaksid nad valmis saama Kasepää pidu kajastava videofilmi.

“Tellimine saab kindlasti olema veebipõhine ja kätte saab Blu-ray või DVD ilmselt kas Jõgeva kultuurikeskusest või tellijale lähimast pakiautomaadist. Aga kui aeg kätte jõuab, anname sellest teada,” sõnas Ainar Ojasaar.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus