Tulumaksutagastus kasvatab üle 2000 jõgevamaalase sissetulekut

IRL seisab selle eest, et inimestel läheks hästi. Need, kes teenivad miinimumpalka või pisut üle selle, väärivad paremat elu. Sotsiaalhoolekande ukse taha lükkamine ei ole lahendus, pigem peame vähe teenivatelt inimestel võtma vähem makse. Inimesed peavad ise hakkama saama.


Viimastel riigikogu valimistel lubas Isamaa ja Res Publica Liit viia maksuvaba tulu kasvu 500 euroni. Selle lubaduse eest oleme seisnud sirge seljaga ning alates juuni algusest saab valijate usaldus tasutud. Kui 2016. aastal maksis isegi 430 eurose alampalga saaja riigile 50 eurot tulumaksu kuus, siis sel aastal maksab riik töötavatele inimestele tulumaksu tagasi. 

Keskmine tagasimakse jõgevamaalasele 370 euro kanti

Sõltuvalt sissetuleku suurusest laekub inimeste kontodele kuni 709 eurot. See on esimene, kuid kindel samm IRL-i poliitikast vähendada tavaliste töötavate inimeste tulumaksu.

Jõgevamaal taotles tulumaksutagastust 2100 inimest – see on iga viieteistkümnes inimene. Maksimaalse tagasimakse saavad need, kelle brutopalk oli 480 eurot, suurema sissetuleku puhul hakkab tagasimakse summa laugelt kahanema ja jõuab nulli 650 euro suuruse brutopalga juures.

Statistika näitab, et keskmine tagasimakse tulumaksutagastust taotlenud jõgevamaalasele on 370 eurot, mis teeb maakonna peale pea 750 000 eurot ehk kolmveerand miljonit lisaraha, mis kulub Jõgevamaa majandusele hädasti ära ning suurendab ühtlasi oluliselt sadade perekondade turvatunnet ja otsustamisvabadust.

Uuel aastal jääb veelgi rohkem raha kätte

Maksuvaba tulu kasv ligi 500 euroni oli vaid esimene samm tavaliste töötavate inimeste tulumaksu langetamisel. Alates järgmisest aastast muutub maksusüsteem töötavatele inimestele veelgi ausamaks.

Tuleva aasta jaanuarist on kõigi inimeste, kes teenivad alla 1200 euro, maksuvaba tulu 500 eurot. See tähendab, et keskmist palka saavate inimeste pangaarvele laekub iga kuu 64 eurot rohkem kui sel aastal. Kahe töötava vanemaga pere kohta tähendab see aastas pea 1500 eurot suuremat sissetulekut kui praegu.

Tulumaksuvabastuse näol pole tegu populistliku valimislubaduse täitmisega, vaid sisulise ja läbikaalutud poliitikaga, mis avaldab laiemat mõju kogu ühiskonnale. Selle Eesti jaoks uue idee eeskujuks oli Ameerika Ühendriikide president Ronald Reagani ajal rakendatud sarnane süsteem. Madalamat palka saavate inimeste tulumaksu langetamist läbi maksuvaba tulu kasvu on Eestile soovitanud ka mitmed rahvusvahelised institutsioonid naagu Euroopa Komisjon, Rahvusvaheline Valuutafond kui ka OECD.

IRL seisab kindlalt selle eest, et eestimaalaste sissetulekud kasvaksid jätkusuutlikult, ja et suureneks heaolu ning perede kindlustunne. Tulumaksutagastus aitab kümneid tuhandeid inimesi, kes oma palgaga ots-otsaga kokku tulevad.

AIVAR KOKK, riigikogu majanduskomisjoni esimees, IRL

blog comments powered by Disqus