Torma galal kõlavad Kustas Kikerpuu meloodiad

 

Täna õhtul Torma rahvamajas esimest korda peetaval Torma Puhkpillimuusika Gala 2010-l esitavad Torma kammerkoori liikmed solistidena Kustas Kikerpuu laule, saateks mängib puhkpilliorkester Popsid Tartust.

Torma valla kultuurijuhi Merle Nisu sõnul leiti,  et selle paiga kui Eestimaa puhkpillimuusika sünnikoha tutvustamiseks ei piisa ühest sündmusest, milleks on Torma puhkpilliorkestrite Festival ToPoF. “Seoses Torma kammerkoori loomisega hakkas küpsema idee korraldada kultuurisündmus, kuhu oleksid kaasatud kammerkoori lauljad ja puhkpilliorkester,” rääkis ka Torma kammerkoori dirigendina tegutsev Nisu. 

Kaasatud Popsid

“Meie mängitud muusika saatel tuleb esitamisele 15 Kustas Kikerpuu laulu, millest kaht laulab Torma kammerkoor ja ülejäänuid selle solistid,” märkis puhkpilliorkestri Popsid dirigent Enno Tubli, kelle hinnangul on koostööprojekt Torma kammerkooriga piisavalt huvitav.Merle Nisu sõnul otsustati Torma Puhkpillimuusika Galat ette valmistades keskenduda ühe helilooja loomingule. Ja kuna  Kikerpuu looming on läbi aegade kuulajatele väga omaseks saanud, siis langeski valik temale.

Laulude arranzheeringuteks sai kammerkoor toetust Leader-programmist.

Torma Kammerkoori laulja, Europe Direct Jõgevamaa Infokeskuse töötaja Astrid Paulus ütles, et  legendaarset telesaadet Horoskoop meelde tuletavad Kikerpuu viisid on jäänud igihaljaiks. “Enne vastutusrikast kontserti on tunda ka meeldivat esinemispinget. Kindlust lisab aga põhjalik harjutamine. Nii kestis meie ühisproov Popsidega neli tundi,” rääkis Paulus, kes ka ise ühe solistina üles astub.  Üldse laulavad solistidena kaheksa Torma kammerkoori lauljat. 

Külas ka tantsuklubi Tango

“Tormas on ikka kõlanud puhkpillimuusika, mida võib lausa professionaalseks pidada. Meeldiv, et kohaliku kultuurielu eestvedajad mõtlevad sellele, kuidas sajanditevanustele puhkpillitraditsioonidele värskust ja originaalsust lisada,”  märkis Jõgeva maavanem Viktor Svjatõsev, kes ka ise kultuurisündmust külastab.

Oma osa on puhkpillimuusikagalal ka tantsul. Nautida saab tantsuklubi Tango tantsupaari etteasteid ja ka ise Popside muusika saatel jalga keerutada.

“Kõik piletid galakontserdile on aga juba välja müüdud,” teatas Merle Nisu. Peoõhtul, kus on planeeritud tantsuplats ja väikesed lauad pealtvaatajatele, mahutab Torma rahvamaja kahjuks ainult 150 inimest.

i

JAAN LUKAS 

Kustas Kikerpuu

*9. oktoober 1937 –  20. oktoober 2008

*Helilooja, dzhässmuusik ja muusikapedagoog

*Juhtis mitmeid orkestreid ja ansambleid, oli ETV ja Eesti Raadio estraadiorkestri dirigent

*Populaarsete telesaadete Horoskoop ja Entel-Tentel toimetaja

*Töötas õppejõuna Georg Otsa nimelises Muusikakoolis ja Muusikaakadeemias

 *Populaarsemaid laule:  “Meie kaks”, “Sulle kõik nüüd ütlen”, “Väike neiu”, “Korraks vaid”, “Pilvevatimees”, “Tule, tuul” jne.

 *Tunnustused:  Eesti NSV Muusika aastapreemia ja  Valgetähe IV Klassi Teenetemärk 

Allikad: Eesti Muusika Bibliograafiline leksikon ja Vikipeedia

blog comments powered by Disqus