Kartulikasvatajatel sai suurem osa seemnest mulda

Suuremad kartulipõllud on meie maakonnas Tabivere valla ettevõttel Otslava Kartul, Torma valla firmal Raja Potato ja Hansukartulil Jõgeva vallas. Kõigis kolmes on tänaseks oluline osa kartuliseemnest mulda saanud.  

Otslava Kartul OÜ eesmärk on tuua turule rohkem eestimaist köögivilja ja anda omakandi inimestele tööd. Otslava Kartulil on praeguseks maha pandud varajased sordid.  “Hilisemate sortidega tuleb veidi oodata, sest tänavu kevadel on maa veel piisavalt märg,” ütles firma juhatuse liige Priit Landman. “Tegemist on  kahe pere firmaga, kus eestvedajateks Ain Kont koos poegade Sveni ja Simoga. Nemad kasvatavad kartulit neljandat aastat. Ise tegelen selles tööga  kümnendat aastat. Kartulipõldu on meil 40 hektarit,” rääkis Landman. 

Ostjateks hulgilaod

Sama palju kartulimaad on ka Rääbise kandis tegutseval osaühingul Raja Potato, kus kasvatatakse  varajast kartulisorti ’Flavia’, keskvalmivat ’Fantanet’ ja ’Varast Kollast’, mida rahvakeeles ka Läti Kollaseks kutsutakse.  “Mõtleme ka sügisele ja loodame, et koristusperiood  ei tule vähemalt sedavõrd täbar kui mullu. Möödunud aasta oli kartulile spetsialiseerunud põllumehele suuresti ellujäämiskursus,” tunnistas  firmajuht Ain Aru.

Üleeile alustati kartulipanekuga Jõgeva valla osaühingus Hansukartul. “Plaani kohaselt kasvatame tänavu kartulit 21 hektaril. Kui valmib korralik saak, on üsna kindel, et seda on võimalik edukalt turustada,” lausus ettevõtte juht Hans Tamm.

Jõgevamaa põllumajandustootjatel on kartulile enamasti kindlad ostjad.

“Oleme müünud kartulit läbi hulgiladude Selveri ja ja Maxima kauplustesse,” ütles Ain Aru Raja Potatost.

Ettevõtja Priit Landmani sõnul turustab ka OÜ Otslava Kartul suure osa kartulist hulgiladude kaudu, kuid on ka väiksemaid kliente. “Püüame võimalikult palju ostjate soovidega arvestada,” kinnitas ta. 

Tagasihoidlik optimism

Hindade suhtes jääb aga kartulikasvatajate optimism tagasihoidlikuks   

“Hetkel on omahind 2 kuni 2,50 krooni kilogrammi eest. Tulevikule mõeldes ei oska paremaid hindu ette näha kui eelmisel sügisel, mil kartulikilogramm maksis 1,80 krooni. Põllumajandusse jõudis majanduskriis hiljem, kuid selle mõju on olnud valusam kui mõnes teises valdkonnas,” ütles Priit Landman.

“Kartulikasvatusega tegelema ajendab meid mõneti ka asjaolu, et teatavasti tuuakse Eestisse aastas kuni  10 000 tonni kartulit  Saksamaalt,  Soomest, Hollandist, Leedust  ja Lätist. Meie eesmärk on varustada kodumaine toidulaud Eesti põldudel kasvanud kartuliga. Samuti võimaldab kartulikasvatus  maapiirkonna inimestele tööd anda,” lisas ta.

iii

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus